Posztumusz Costa-díj

Halála után nyerte el a Costa Könyvdíjat a költészet kategóriában Helen Dunmore utolsó, tízedik verseskötetéért. A tekintélyes brit irodalmi díj nyerteseit az új esztendőben hozták nyilvánosságra, a költőnő azonban júniusban elhunyt. 

Kép forrása

Élet és a halál között
Helen Dunmore, aki a nyáron hatvannégy évesen, rákbetegség következtében távozott az élők sorából, az Inside the Wave című kötetéért kapta meg a rangos elismerést.
A verseskötet az élet és a halál közötti határvonalat fedezi fel, utolsó, röviddel halála előtt írt költeménye, a Hold Out Your Arms is szerepel benne. A díjakról döntő zsűri „nagyszerű befejező műként” értékelte a kötetet.

Kép forrása


Inspiráló és nagylelkű szerző
Dunmore 1952-ben született a Yorkshire megyei Beverley-ben. Első verseskötete, a The Apple Fall 1983-ban jelent meg, utolsó regénye, a Birdcage Walk pedig márciusban került boltokba. A szerző a könyv írása közben tudta meg, hogy rákos, állapotáról a BBC szerint megindító írásban számolt be annak idején.
„A föld a talpam alatt sohasem volt még ilyen bizonytalan. De annyi biztos, hogy a halandóságomat illetőleg nincs semmi bizonytalanság. Lehet, hogy beteg vagyok, de családom és barátaim körében melegség és védelem vesz körül” – nyilatkozta akkoriban.
Kiadója, a Penguin Random House méltatása szerint az írónő „inspiráló és nagylelkű szerző volt”, aki felkarolta az induló tehetségeket és a befutott alkotókat is támogatta. 
Dunmore az A Spell of Winter című regényéért kapta meg az angol nyelven író női regényírók számára alapított Orange-díjat, amelynek első kitüntetettje volt 1996-ban. Magyarul az Ostrom és a folytatásaként született Árulás című regényei jelentek meg.

Kép forrása

Öt díjazott

A könyvdíj további nyertesei között volt az első regényével jelentkező Gail Honeyman. Az Eleanor Oliphant is Completely Fine című regény egy gyermekkori trauma túlélőjének története, amelyet Reese Witherspoon produkciós cége készül megfilmesíteni.
A regény kategóriában Jon McGregor Reservoir 13 című negyedik könyve kapta a díjat. A zsűri, amelyben Sophie Raworth újságíró, Art Malik színész és Fern Britton író bírálta el a műveket, „hipnotikus, megragadó és eredeti” alkotásként festette le a regényt.
A legjobb életrajz díját Rebecca Stott kapta In The Days of Rain című, saját családtörténetét felidéző kötetéért. A memoár bemutatja az írónő és néhai apja életét, amely egy keresztény fundamentalista szektában telt.
A gyermekkönyvmezőnyből Katherine Rundell The Explorer című művét díjazta a zsűri. A kalandregény az Amazonas őserdejében játszódik.

Kép forrása

Az év Costa-könyve
A Costa Könyvdíjra az Egyesült Királyságban és Írországban élő alkotók pályázhatnak a díj átadását megelőző évben megjelent új kötetükkel. Az elmúlt évben hatszázhúsz pályázó közül választották ki – egyelőre a legjobb öt alkotót. Az öt díjazott egyenként öt-ötezer fontos (egymillió hétszázezer forintos) jutalomban is részesül. 
A nyertes munkák közül kerül majd ki egy kilenctagú zsűri döntése alapján az év könyve. Az abszolút győztest január 30-án Londonban jelentik be.