Ma van a magyar nyelv napja

MEGJELENT: 2017. november 13. | SZERZŐ: Gergely András

Ma van a magyar nyelv napja, amelyet közös versmondással, szavalóversenyekkel és díjkiosztókkal ünnepelnek országszerte.
Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá – államnyelvvé – tévő törvényt.


Kép forrása

Nemzeti VERSeny
A magyar nyelv napja alkalmából rendezett programok már a hét végén elkezdődtek. A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház közös szervezésében megvalósuló szavalóverseny döntőjét szombaton és vasárnap tartották. A II. Nemzeti VERSenyt a szerbiai Óbecséről érkező Péter Lea nyerte meg. A döntőben 23 versenyző lépett színpadra. Az első helyezett, huszonegy éves vajdasági Péter Lea mögött Csiha Marianna harminckét éves halásztelki versenyző lett a második, míg a harmadik helyezett Gál Réka Ágota tizenhét éves hetényi (Szlovákia) versenyző lett.
A versenyzők nem pusztán versmondásban, balladamondásban léptek a közönség elé, hanem versklipekkel, versfilmes alkotásokkal. „Új műfaj születik a versklipekkel, ami teret ad annak, hogy mindenki szabadon megmutathassa a versekhez fűződő egyéni viszonyát, érzelmeit és gondolatait” – fogalmazott Kiss László rendező.
A döntő teltház előtt zajlott a Nemzeti Színházban. Az elmúlt kilenc hónap alatt, három fordulóban, több mint 200 versenyző mérettette meg magát a versenysorozaton.

Kép forrása

Anyanyelv és ápolói
Az Anyanyelvápolók Szövetsége a Pesti Vigadóban tartja ünnepségét, amelyen átadják a Lőrincze-díjat és a Maróti István-emlékérmet, kihirdetik a szervezet 2017. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma Írj levelet Kazinczy Ferencnek! című pályázatának eredményeit, valamint kiosztják Balatonfüred városának díjait a Kisfaludy Sándor versmondóverseny győzteseinek.
Az Országház ünnepi versmondó rendezvényén Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya mond köszöntőt. A magyar nyelv közös ünneplésében óvodáskorú gyermekek is részt vesznek Tamkó Sirató Károly, Kiss Dénes, Bella István, Fecske Csaba és Darázs Endre verseivel. Az Arany János-emlékévre tekintettel a központi ünnepségen Skype-on kapcsolják a nagyszalontai gyermekeket is.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet rendhagyó szavalóversenyt hirdetett magyarul tanuló külföldi diákjai számára. Az Arany János verseit középpontba állító szavalóverseny döntőjén köszöntőt mond Hammerstein Judit helyettes államtitkár, az intézet vezetője, közreműködik a Makám együttes.
A debreceni Református Kollégium Oratóriumában és a nagyszalontai Csonkatorony mellett ma több száz diák együtt szavalja el Arany János A legszebb virág című versét. A magyar nyelv napja debreceni programjaihoz számos helyi intézmény is kapcsolódik. Érdekes programokkal várják a fiatalokat és az érdeklődőket a Csokonai Színházban, a Déri Múzeum irodalom házában, a helyi közösségi házakban, könyvtárakban, a Kölcsey központban és az egyetemi közösségi térben, a nagyerdei víztoronyban.
Balatonfüreden idén is csaknem száz helyi fiatal gyűlik össze az ország első, egykori kőszínházának oszlopainál, hogy Balatonfüred kulturális partnervárosainak diákjaival egy időben szavalják el Kisfaludy Sándor néhány versét.
A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében ma rendezik a „Te aranyok Aranya!” című Arany János-szavalóverseny észak-magyarországi területi döntőjét.

Kép forrása

Nyelvek és nemzetek

2001 óta az ENSZ is ünnepli hivatalos nyelveit. Az angol nyelv napját április 23-án ünneplik, William Shakespeare halálának napján. A francia nyelv napja március 20., mivel a Frankofónia Nemzetközi Szervezetét ekkor hozták létre 1970-ben. A kínai nyelv napján, április 20-án Cangjieről emlékeznek meg, mert a legenda szerint ő alkotta meg a kínai írásjeleket. Június 6-a az orosz nyelv napja, mivel ekkor született Puskin, akit az orosz irodalmi nyelv megteremtőjeként tartanak számon. A spanyol nyelv napja október 12-e, melyet Spanyolországban a nemzet napjaként ünnepelnek, hiszen ekkor lépett először Amerika földjére Kolumbusz Kristóf.Megosztás