Budavári Könyvünnep

Sokan lehetnek olyanok, akik kedvelik a könyves fesztiválokat, az új megjelenéseket, az író-olvasó találkozókat, egyszóval a könyves rendezvények remek hangulatát. Különösen lehet szeretni az efféle összejöveteleket, ha olyan környezetben szervezik meg a könyves bulit, mint amilyen a budai vár. És hogy sokan szeretik a budai könyvünnepet, azt egyebek mellett az is bizonyítja, hogy az idén tizenötödik alkalommal nyit a Budai Könyvünnep, a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe a budai várban. 

Vizsoly, Tokaj, Finnország

A szeptember első hétvégéjén a Szentháromság téren tartandó fesztivál díszvendégei Vizsoly, illetve Tokaj és Tokaj-Hegyalja. Kiemelten foglalkozik a Könyvünnep a reformációval, és köszönti a függetlenségének századik évfordulóját ünneplő Finnországot is. Lesznek koncertek, családi programok, és különleges irodalmi, családi és zenés programok, ráadásul a várban található múzeumok is különleges programokkal várják a látogatókat. 
A kiadók a Könyvünnep minden napján pódiumbeszélgetésekkel, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal várják az érdeklődőket. Érdemes azonban az izgalmasabb programok közül néhányat külön is megemlíteni.

Híresek és érdekesek
A MASZK Bábszínház gyermekmatiné előadása vasárnap délelőtt várja az érdeklődőket. A Bábszínház Mátyás király bolondos bolondja és Arany János: Pázmán lovag című gyerekművét mutatja be. A legkisebbeknek is érthető előadás a visegrádi Királyi Palota udvarába enged bepillantást.
Rendkívül érdekesnek ígérkezik a Houdini Ház előadása: Varázslat 30 percben. A világhírű magyar származású bűvésznek állít emléket az a lakásmúzeum, amelyet tavaly alakított ki és adott át Houdini Ház néven a Dísz tér 11. számú épületében az illuzionista tisztelője, David Merlini. A bűvészmúzeum naponta 10:00–18:00 óráig látogatható, a program pedig vasárnap délelőtt lesz megtekinthető. 
Vasárnap délután Bakó Annamária, a budavári Litea Könyvesbolt és Teázó vezetője mutatja be Jávorszky Béla Szilárd: Sebő 70 című könyvét. Beszélgetés tánc- és zenekísérettel, amelynek során a hetvenéves Sebő Ferenc, a Kossuth-díjas zenész, népzenekutató is megemlékezik Arany János költészetéről.
Persze Arany János előtt másképpen is tisztelegnek a könyvesek. Ugyancsak vasárnap délután lesz megtekinthető a Világol tiszta fénye című előadás, amelyen az elhangzó versekben a magyar irodalom nagyjai tisztelegnek Arany János előtt. Válogatás a költő születésének kétszázadik évfordulóján a Nap Kiadó gondozásában megjelent kötetből.

Hangok és zenék
A Budavári Önkormányzat és a Finn Nagykövetség közös szervezésében finn irodalmi estre várják az érdeklődőket szombaton a Jókai Anna Szalonban. Az est díszvendége a Tóth Árpád Műfordítói Díjjal kitüntetett Jávorszky Béla lesz.
Szigethy Gábor több mint tíz éve tartja rendezvényeit minden hónap utolsó keddjén a Budavári Önkormányzat Úri utcai dísztermében. A Márai Szalon a Könyvünnep színpadán is évek óta bemutatkozik ismert színészek és kiváló zenészek közreműködésével. Ez alkalommal sem fog hiányozni. 
Gryllus Dániel 10 példázat című péntek délutáni programján Jézus tanulságos, elgondolkodtató, provokatív történetei különleges zenei környezetben elevenednek meg. A dalsorozat az ősforráshoz visszatérve, mégis mai módon fogalmazza újra és tolmácsolja az evangéliumi tanítást.
Vasárnap Bán István orgonaestje várja az érdeklődőket a Budavári Evangélikus Templomban. Az idén Budavárért Emlékéremmel kitüntetett orgonaművész kezdeményezésére a Bécsi kapu téri evangélikus templom olyan historikus hangszerrel gazdagodott, amelyet J . S . Bach fennmaradt orgonaleírásai ihlettek. Kitüntetése alkalmából Bán István, a templom orgonistája a reformáció 500. évfordulójára készült orgonán ad koncertet.
Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei vezetésével minden este táncházi muzsikát hallgathatnak, illetve táncolhatnak az ahhoz kedvet érzők. 

A rendezvények többsége a Könyvünnep színpadán kerül megrendezésre a Szent István szobor előtt. A programokról bővebben a rendezvény honlapján tájékozódhatnak.