Kémkedtek a kémregényíró kém után

Most úgy tűnik, nem lehet akárkiből sikeres kémtörténet-író. Legalábbis erre vallanak azok a gondolatok, amelyeket Frederick Forsyth fogalmazott meg az edinburghi könyvfesztiválon. A világhírű író szerint ugyanis annak idején kémkedett utána a BBC, és a brit közszolgálati médium emberei még a lakását is feltörték, amikor ő külföldön dolgozott…
Szóvak könnyen lehet, hogy paranoia nélkül nehéz fordulatos kémhistóriát kitalálni.

Felforgató hajlamok

A veterán kémregényíró a The Times című lap beszámolója szerint igazi kémtörténettel állt a nyilvánosság elé. Azt állítja, hogy annak idején a BBC a nyomába küldte az egyik emberét, akinek az volt a feladata, hogy politikai nézetei után kutakodjon. Minderre azért volt szükség Forsyth szerint, mert az 1960-as évek második felében összekülönbözött főnökeivel a nigériai polgárháborúval kapcsolatos híreken. A szerzőnek 1967-ben a nigériai kormány és Biafra tartomány közötti harcok tudósítása volt az első igazán komoly újságírói megbízatása, de a BBC-nél azzal vádolták, hogy a polgárháborúról szóló riportjai elfogultak a biafrai kisebbség irányában. Forsyth szerint főnökei arra „gyanakodtak, hogy felforgató hajlamai” vannak. Ráadásul – hogy komolyabb politikai szál is legyen a kém-krimiben – a lagosi vezetést fegyverekkel támogató brit kormánynak sem voltak ínyére az általa küldött tudósítások.

Egy nagyon titokzatos fickó
Miután így ellehetetlenült a médiavállalatnál, Forsyth úgy döntött, saját szakállára visszatér a polgárháborús országba, hogy saját szemszögéből írja meg az ott történteket. „Vettem egy jegyet Portugáliába, lefizettem egy fegyverkereskedőt, hogy juttasson be Biafrába. Amíg ott voltam, behatoltak a lakásomba. A szomszédoknak azt mondták, aggódtak miattam... az ajtó fel volt törve” – emlékezett vissza az író a jelenleg zajló edinburghi könyvfesztiválon.
Arra a kérdésre, hogy mégis ki tört be, a hetvenhét éves író rávágta: a BBC. „Mesélték nekem, hogy van ott egy nagyon titokzatos fickó, a Nyomozó. Rettegtek, mert volt egy tudósítójuk, aki dezertált és ezzel nagy botrányt okozott. Nagyon-nagyon zavarba ejtő volt ez számukra, így volt egy emberük arra az esetre, ha utána kéne járni a munkatársak politikai nézeteinek.”
Figyeljünk: lassan össze is áll egy újabb kém-história: kormányzat, nagyvállalat, titokzatos fickó… és persze az igazságért naiv őszinteséggel küzdő főszereplő…  

Mind rohadékok
Frederick Forsyth – aki a közelmúltban egyébként azt is felfedte, hogy újságíróként a brit hírszerzésnek is dolgozott – most úgy nyilatkozott, a BBC működése annak idején inkább a kormányszervekéhez, semmint a hírszerkesztőségekéhez hasonlított. A maga részéről jobban érezte magát kívülállóként, mert „a rendszer emberei mind rohadékok”, és nem akart közéjük tartozni.
A BBC az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy nem tud az író által mondottakról, mint ahogy az állítólagos Nyomozóról sem.
Frederick Forsyth, akinek könyvei világszerte hetvenmillió példányban keltek el, Edinburghban újfent megerősítette, hogy nem ír több könyvet. Legutóbbi regénye 2013-ban jelent meg, 2015-ben pedig kiadta memoárjait. Három évvel ezelőtti könyvének kutatómunkája során elutazott Szomália fővárosába, Mogadishuba, „ami ugye nem egy kellemes hely”, de a felesége megfenyegette, hogy ha még egyszer ilyen „hülye útra vállalkozik”, beadja a válókeresetet.
Szóval nincs több Forsyth-kötet, amit ezek után igazán sajnálhatunk, hiszen a most kikerekedő vázlat alapján egész izgalmas kémhistóriát kerekíthetne nekünk a világhírű szerző…