Hol lesz a Könyvhét?

Pillanatnyilag az a meglehetősen furcsa helyzet állt elő, hogy nem lehet tudni, az 1929 óta megrendezett Ünnepi Könyvhét ebben az évben is a Vörösmarty téren lesz-e megtartva, esetleg valamilyen alternatív helyszínen, vagy egyszerűen sehol. Bár ez utóbbi lehetőséghez igen elszabadult indulatok kellenek, azért olyan nagyon ezen sem csodálkoznánk. Viszont, mint közben kiderült, az is lehet, hogy a hagyományos helyszínen megrendezett nyári könyvhét mellett lenne egy – más helyszínen tartandó – őszi könyvhetünk is. Ami azért igen jól hangzik…

Kit zavar a Könyvhét?

A botrányt a fővárosi önkormányzat Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának döntése robbantotta, azzal, hogy nyilvánosságra került a testület határozata, amely szerint a június 9-én kezdődő kulturális rendezvény nem települhet ki hagyományos helyszínére, a Vörösmarty a térre, hogy ott „rend legyen”.
Keresztury Tibor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója arról számolt be a sajtónak, hogy a – Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterek által vezetett – testület március 18-án közölte a szándékot a szervezőkkel. Az illetékesek azonban nem indokolták meg a döntést, csak egy fél mondatban hangzott el, hogy az ok a tér „megtisztításának szándéka”. A szervező egyesület elnöke azonban arra gyanakszik, hogy a térre kitelepülő vendéglátós lobbi áll a képtelen kezdeményezés mögött, talán azért, hogy a júniusi napokban se kelljen nélkülözniük a térre kitelepült teraszaik forgalmát… A feltevés azonban nem életszerű. Egyetlen vendéglős sem lehet annyira ostoba, hogy a könyvhetet meglátogató tömegek helyett a lézengő turistákat válassza, függetlenül attól, hogy van-e terasza, vagy nincs.
A burjánzó hírcsokorhoz azonban az is hozzátartozik, hogy a Főváros állítólag a Nemzeti Múzeum kertjét és a Pollack Mihály teret ajánlotta fel alternatív helyszínként a szervezőknek.

A leghatározottabban tiltakozunk!
A hírekre reagálva a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése sajtóközleményben szögezte le álláspontját. Eszerint „a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér… legfeljebb is csak az idei évre lenne alter¬natíva, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról.”
A nyilatkozat kitér arra is, hogy a „Vörösmarty tér az 1929 óta – egyetlen alkalom kivételével – minden évben megrendezett, 87 éves tradícióval rendel¬ke¬ző, az ország 80 településén, s a határokon túli magyarlakta városokban megszervezésre kerülő, Magyar Örökség-díjjal elismert Ünnepi Könyvhét újabb kori történetének közkedvelt, bejáratott, ikonikus, központi helyszíne, ahová évről évre több tízezer olvasó látogat ki.” Ennek megfelelően hangsúlyozzák a MKKE vezetői, hogy „a Vörösmarty tér – s a térbe torkolló utcák tér felőli szakasza – tehát nem csupán egy helyszín a sok közül, hanem évtizedek óta a könyvhét budapesti központi rendezvényeinek a helyszíne, ezáltal Budapest kulturális életének szimbolikus tere.”
Mindezeket figyelembe véve a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Kocsis András Sándor és igazgatója, Dr. Keresztury Tibor úgy fogalmaz, hogy „a tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk.”

Kocsis és Láng
Közben Kocsis Máté – a döntést állítólag meghozó Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság egyik vezetője – ugyancsak közleményt adott ki, s ebben leszögezte, hogy az ünnepi könyvhét helyszínével kapcsolatos döntés a bizottságban egyelőre nem született. Hozzá tette azt is, hogy a maga részéről támogatni fogja a Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet.
Az Origó információja szerint Kocsis Máté egészen pontosan azt mondta: a bizottságon belül valóban vita van erről a kérdésről, de ő mindent megtesz azért, hogy a Könyvhetet ne tegyék ki a Vörösmarty térről.
„Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy a Könyvhetet bárhova el kéne tenni a Vörösmarty térről. Pont én vagyok az, aki komoly nézeteltérésben van Láng Zsolt elnök úrral ebben az ügyben. Ehhez képest mindenhol azt olvasom, hogy én fúrom a Könyvhetet" – fogalmazott Kocsis, hozzátéve, hogy a Vörösmarty téren megrendezett Ünnepi Könyvhét egyáltalán nem zavarja Budapest lakóinak rendérzetét. A döntést jövő kedden hozza meg a bizottság, és már közölte is Láng Zsolttal, hogy mindenképp igennel fog szavazni a Vörösmarty téri engedélykérelemre.
Az alternatív helyszínekkel kapcsolatban pedig így fogalmazott: nem a Vörösmarty téri helyszín kiváltására tett javaslatot, hanem arra, hogy a tavaszi Könyvhét mellett akár a Józsefvárosban is el tudna képzelni egy őszi Könyvhetet.
Már csak az a kérdés, hogy Láng Zsolt, illetve a bizottság többi tagja hogyan vélekedik mindezekről…