Fizess Verssel!

Ma, azaz március 21-én, hétfőn van a Költészet Világnapja, s ebből az alkalomból számos kávézóban van arra lehetőség, hogy kávénkat egy veressel vagy egy idézettel fizessük ki, s még az is mindegy, hogy saját rímfaragásunk termékét, vagy a világirodalom legnagyobb klasszikusainak egyik költeményét adjuk-e elő.

Poézis a naptárban
A Költészet Világnapjának létrehozását Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára kezdeményezte 1998-ban. Ő javasolta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) intézett levélben egy nemzetközi költészeti nap kijelölését, azzal a céllal, hogy a költészet, a versek által is támogassák a nyelvi sokféleség fennmaradását, elsősorban a veszélyeztetett nyelveknek adva esélyt, hogy azok saját közösségükön belül értékek hordozójaként mutathassák meg magukat.
Naima Tabet ötletéből hamar valóság lett: az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka 1999. november 18-án a tavasz első napját, március 21-ét nyilvánította a költészet világnapjává. Persze azzal nem számoltak a kezdeményezők, hogy akadnak országok, amelyek maguktól is ünneplik a költészet napját, így például Magyarország április 11-én, József Attila születésnapján ünnepli a lírát. Nekünk tehát két költészet-nap is jutott…

Kávé és kultúra
A jelenlegi jeles nap azonban némi különlegességet is hordoz. A Julius Meinl ugyanis felismerte a lehetőségben rejlő marketing-erőt, s néhány évvel ezelőtt – összekapcsolva az amúgy is összetartozó kávéházi és az irodalmi hagyományokat – meghirdette a kávát versért programot.
A kezdeményezésről Takács Péter, a Julius Meinl Hungary ügyvezető így nyilatkozott: „Elsősorban az a célunk, hogy minél több ember számára eljuttassuk azt az üzenetet, hogy vannak dolgok, amelyek pénzben nem mérhetők. A költészet több mint művészet. Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. Fontos, hogy a mai felgyorsult világban, is időt szánjunk magunkra és egymásra, figyeljünk érzéseinkre, hiszen valahol mindenkiben ott lakozik a költő. A Költészet Világnapján arra buzdítjuk a kávészerető közönséget partnereinkkel, hogy egy finom kávé mellett osszák meg velünk kedvenc idézetüket, vagy gondolataikat. Éppen ezért nemcsak nemzetközi, de hazai szinten is törekszünk arra, hogy művészeket, költőket, költészet kedvelő ismert embereket kérjünk meg arra, hogy hirdessék üzenetünket.”

A kávét mi álljuk!

A kezdeményezéshez azóta egyre több hazai kávémérés is csatlakozik. A szervezők országos méretű facebook-kampánnyal igyekeznek felhívni a figyelmet a „Pay with a Poem” - „Fizess Verssel” lehetőségére, és bemutatni azokat a helyeket, ahol valóban valutának számít a poézis. Még egy térképet is létrehoztak, amelyen az érdeklődők kiválaszthatják a vers-elfogadóhelyeket.
A nemzetközi kampányához az idén második alkalommal csatlakozik hazánk, ez alkalommal több, mint hatvan kávézóban lehet verselni a fekete levesért.  
„Oszd meg velünk gondolataidat vagy kedvenc verssorodat a Költészet Világnapján, s a kávét mi álljuk! 2016. március 21-én hétfőn egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert, vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik, így a vendégek kávéjukat egy verssel vagy akár egy idézettel fizethetik ki” – írják a Facebook-eseményben a kezdeményezők.
Ha ezt kávéházakban lebzselő, éhező költőink megélhették volna…