Kártyák, amulettek, gyógynövények

MEGJELENT: 2015. március 23. | SZERZŐ: aroad

A tavaszi napéjegyenlőség, illetve a nemzetközi boszorkányünnep alkalmából a Könyvtárellátó március 19-én, (a napéjegyenlőség előtti napon) megtartotta EZO-Kódex elnevezésű rendezvényét.
A manapság oly nagy népszerűségnek örvendő és egyre szélesebb körben terjedő ezotériának több irányzatát is igyekeztek bemutatni a szervezők.

Iránymutatás

A meghívott előadók között volt, Amatara, életvezetési tanácsadó, tisztánlátó kártyavető, mágia, gyógynövény tudója, Gálik Klára, deeksha tréner, Károlyi Timi, deeksha masszőr – aki az illóolajok és a masszázs együttesével segít abban, hogy még a rohanó hétköznapjainkban is képesek legyünk megtapasztalni az élet természetes áramlását –, valamint az ezoterikát, illetve a mágiát történelmi alapokon bemutató Gergely Hanna, egyetemi oktató  is.
Az előadások alatt lehetőség volt – a meghirdettetnek megfelelően – iránymutatás kérni a meghívott számmisztikustól, illetve az előadóként is felszólaló kártyavető is az egész program ideje alatt fogadta a kérdéseket, melyeket a kártyák segítségével válaszolt meg.
Magam is kihasználtam mindkét lehetőséget és bár egyáltalán nem szkeptikusként álltam a dologhoz, ismét nagy kérdőjeleket hagytak bennem a hallottak. No, nem a kapott iránymutatásomat szeretném kiteregetni, csupán úgy értem, hogy a földi halandót egyszerűen megdöbbenti, amikor leül egy vadidegen emberrel szembe, ő ránéz pár kiterített kártyalapra, vagy éppen a születési adatokra és elmond olyan dolgokat, amiket magunknak legbelül beismerünk, de talán legnagyobb bizalmasainknak sem tárjuk ki olykor.

Nem jóslás, nem jövendő mondás – Kártyavetés!
Az asztrológia vagy a spiritualitás fogalmai nagyon összetettek. Például mind a számmisztikát, mind a kártyavetést végző tanácsadó kiemelte, hogy egyrészről nem helytálló, másrészről ma már degradáló munkájukra a „jóslás” kifejezés. Egyöntetű álláspontjuk szerint a tisztánlátással megáldott tanácsadók csupán segítők. Segítséget nyújtanak, kik a számok segítségével, kik kártyákkal vagy egyszerűen intuícióik alapján. Elmondásuk szerint nem a jövendőt adják át, csupán az irányt adják meg életfeladatunk megtaláláshoz, megéléséhez. A végkifejlet pedig rajtunk múlik, mert nálunk a lehetőség a változásra.
Egy kártyavető el tudja mondani, hogy az ő meglátásai szerint jelenlegi hozzáállásunkkal milyen következményekre számíthatunk, egyben megadja a lehetőséget, hogy változtassunk hozzáállásunkon, ezzel pedig életünkön.

Az ókortól, napjainkig

Mindezt azonban akár zárójelbe is tehetnénk, hiszen Gergely Hanna, egyetemi oktató elmondta, a mágikus kultúra éppen olyan régi, mint amilyen régi maga az emberi gondolkodás. Alapjai, elemei a világ bármely pontján megtalálhatóak, és szerte a Földön csaknem ugyanolyan szabályok határozzák meg működését. A témát jó évszázada kutatja a művelődéstörténet, az antropológia, és természetesen a néprajztudomány, így ma már talán többet is tudunk a mágikus gondolkodásról, mint maguk a mágusok, varázslók és boszorkányok.
Talán csak egy dolgot nem tudunk: mi magyarázza azt, hogy a mágia, az okkultizmus, az ezotéria, és mindezeknek ezernyi társa és alfaja akkor is virágzik, amikor a tudomány már egészen épkézláb válaszokat ad igen sok kérdésre.
De talán nincs is ilyen összefüggés, talán nem is az a kérdés, hogy valamit tudományosan, vagy mágikus szemszögből nézünk, talán a gondolkodási formák nem is annyira a valóságnak, mint inkább a lelki életnek a tükrei… Talán.
De akár így, akár úgy, az biztos, hogy az est folyamán többen is jelezték, hogy szeretnék, ha gyakrabban kapna helyet a téma a Kódexben. Így jó eséllyel még az idén lesz újból EZO-KÓDEX.
Hogy azonban mikor, és milyen programokkal lesz megtartva a következő ezoterikus est a Kódex Könyváruházban, azzal kapcsolatban érdemes követni a Könyvtárellátó facebook oldalát, nem utolsó sorban a Könyvkultúra Magazint, esetleg időnként rá lehet kérdezni a legközelebbi jövendőmondónál…  
Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email