Még mindig úton a Bon-Bon

MEGJELENT: 2014. december 18. | SZERZŐ: László T. András

Könyv és válogatás CD jelent meg a Bon-Bon együttesről. Szolnoki Péter énekes és Török Tamás basszusgitáros popduója jövőre ünnepli 20. születésnapját, a két évtizedet a Még mindig úton című könyvben foglalták össze.

Egymillió kilométer

„A cím egyrészt utal legutóbbi stúdióalbumunkra, a 2010-ben megjelent Még úton-ra, másrészt benne van az is, hogy megalakulásunk, 1995 óta több mint kétezer koncertünk volt, és saját számításaink szerint csak Magyarországon több mint egymillió kilométert tettünk meg utazással. A Bon-Bon külföldön is sokfelé járt, Ausztráliától kezdve Dél-Afrikán, Londonon, New Yorkon át Hannoverig és Erdélyig" - mondta Török Tamás az MTI-nek.
Ahogy a könyvből is kiderül, a két zenész először 1993-ban találkozott a Jászai Mari téren, amikor Hrutka Róbert gitáros ajánlására Török akkori zenekarába, a Bang-Bangbe hívta vokálozni Szolnoki Pétert. A Bon-Bon két évvel később indult, eredetileg trióként, Magyar Zsolt billentyűs azonban rövid idő múlva Amerikába távozott.

Adatok, sztorik, turnéélmények
„A név úgy jött, hogy meg akartuk tartani a Bang-Bangben használt duplázást. Másrészt a Bon-Bon könnyen kiejthető, és utal arra, hogy mi ketten egyenrangúak vagyunk. Gyártottunk ideológiát is, amely úgy szólt, hogy az albumaink egységes egészek, benne a dalok olyanok, mint a bon-bonok a dobozban, mindegyik más ízű és formájú" – idézte fel Török Tamás.
Mint kifejtette, a Bon-Bon dallamos, popos rockzenéje nem tudatosan lett felépítve, hanem a belőlük fakadó érzésekből és hangulatokból állt össze. A jellegzetes bon-bonos hangzás az 1995-ben megjelent első lemezen, a kissé eklektikus Kapaszkodj meg című anyagon még kevésbé érezhető, de a két évvel későbbi Csak a holnapnak élek már meghozta a saját hangot, ami alapvetően ma is tetten érhető, modern keretben.
A könyv szerzője Sándor András újságíró, a zenekar régi barátja. „Szinte a kezdetektől nyomon követte a Bon-Bon történetét, és szerencsére a memóriája jobb, mint a miénk, ami fontos szempont volt a könyv összeállításakor”. A könyv csaknem egy éven át készült, és minden benne van, amit a Bon-Bonról tudni érdemes: adatok, sztorik, turnéélmények, fotók, életrajzok, interjúk, teljes diszkográfia. Szolnoki Péter és Török Tamás mellett huszonnyolc, a csapat történetében fontos szerepet játszó zenész, segítő is megszólal.

Irány a légió!
A kötetből kiderül, hogy a Bon-Bon egyik mélypontját a 2001-es Irány a légió! című lemeze jelentette, mert azt a média nem fogadta kedvezően, holott a tagok egyik kedvence. „Szerintünk méltatlanul húzták le az albumot, de aztán nem sokkal később jött a Valami Amerika filmzenéje, ami berobbant. A számot eredetileg az Irány a légió!-ra terveztük, de akkor nem dolgoztuk ki. Aztán amikor Herendi Gábor filmrendező megkeresett minket, eszembe jutott a riff és befejeztem” – mondta.
Néhány további nagy Bon-Bon-sláger: Pia olimpia, Gengszter dal, Hétvégi királylány, Érezd magad jól, Szabad a gazda(g), Köszönöm, hogy vagy nekem, Haverok, buli, szamba, Ez legyen a mi napunk, Valaki mást vártál.
A könyv megjelenéséhez kapcsolódva csütörtökön szerzői kiadásban egy best of CD is megjelenik, amelyen talán a legjobb húsz Bon-Bon-dal szerepel. Készül az új stúdióalbum is, amely a 15. lemeze lesz a csapatnak és 2015 tavaszán jön ki. A jubileumi évben június 5-én lesz egy nagyszabású budapesti koncert sztárvendégekkel, a helyszínt hamarosan bejelentik. Lesz országos turné is.
A Még mindig úton című könyvet az Alexandra Kiadó jelentette meg.

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Fizess verssel!

Fizess verssel!

Az akcióban részt vevő kávézókban feketét rendelünk, fizethetünk saját, vagy más költeményével

Pulcsiban alszom

Ha csak a felét tudnánk, hogy mi van a gyerek fejében, már nagyon jól ismernénk

A popkirálynő és a balerina

A produkció világszerte inspirációt nyújt majd a közönségnek

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Feliratkozás a hírlevélre

Email