Francia író kapta az irodalmi Nobel-díjat

MEGJELENT: 2014. október 9. | SZERZŐ: Rácz András

Csütörtökön, délután egy órakor a Svéd Királyi Akadémián bejelentették, hogy a hatvankilenc éves Patrick Modiano veheti át decemberben a 2014-es irodalmi Nobel-díjat. A testület indoklása szerint az írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait.

Egy nemzedék kérdései

Modiano nem tartozik a Magyarországon igazán ismert szerzők közé. A francia nouveau roman és az egzisztencialista regény egyik nagy hatású képviselője, műveit a tömörség és a filozófiai mélység jellemzi. Regényeinek témája a holocaust utáni nemzedék én- és múltkeresése. Kíméletlen és egyben megbocsátó a háborúval, a múlttal, a gyermekkorral és a szülőkkel kapcsolatban, ám a háború utáni nemzedék örökségének feldolgozását kiemelkedően fontos feladatnak tartja. Ez a félmúlt ugyanis sokszor nehezen megragadható, gyakran a tisztázás helyett a felejtésbe merül, s így meg nem értett, át nem látott emberi sorsokat teremt.
Modiano e problémakör feldolgozására vállalkozik. Munkáit a nemzedéki önazonosság keresése, a káosz megértésének kísérlete, és a társadalom változásainak számbavétele jellemzi. Magyarázatot próbál találni az előtte feltáruló eseményekre, remélve, hogy a részletekből fel tudja építeni saját öntudatát, meg tudja határozni önmagát. Korának gyermekeként megkerülhetetlen témája a német megszállás története. Jóllehet ő csak 1945-ben – holland illetve olaszországi zsidó szülők gyermekeként – született nem ismerhette személyesen azt az időszakot, mégis vissza-visszatérő motívuma munkásságának szülei generációjának sorsa, élete.

Botrányos szövegek, komoly elismerések
A frissen Nobel-díjat kapott Patrick Modianónak 1967 óta hivatásos regényíróként, kizárólag az irodalomnak él. La Place de l'Etoile címen írott az első regénye 1968-ban jelent meg. A könyvet csak 2010-ben adták ki Németországban, angolra pedig a mai napig nem fordították le. Ennek okai elsősorban az író a vitákat gerjesztő, szatirikusan antiszemita megjegyzései.
Modiano egyébként 2012-ig harminchat regényt írt, de némelyik szövege első könyvének botrányos szellemét idézi. A Lacombe Lucien című politikai filmdráma –, amelynek forgatókönyvét írta – 1944-ben, Franciaország német megszállásának idején játszódik. A film nagy vihart kavart bemutatása után, sokak szerint sértette a franciák történelmi önérzetét.

Mindazonáltal Modiano 1972-ben megkapta a Francia Akadémia regényeknek járó irodalmi díját a Les Boulevards de ceinture című alkotásáért, 1978-ban pedig a legrangosabb francia díjat, a Goncourt-díjat is odaítélték neki a Rue des boutiques obscures-ért.

Magyarul eddig négy kötete jelent meg: a Sötét boltok utcája (Bp.: Magvető, 1980.), az Augusztusi vasárnapok (Bp.: Elek és Társa Kiadó, 1996.), a Dora Bruder (Bp.: Vince Kiadó, 2006.) és A Kis Bizsu (Tarandus Kiadó 2014.).

A díj és a díjazottak
Az irodalmi Nobel-díjat az a szerző veheti át, „aki az irodalomhoz a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá”.
A 2010-es években a perui Mario Vargas Llosa (2010), a svéd Tomas Tranströmer (2011), a kínai Mo Jen (2012) és a kanadai Alice Munro (2013) kapta meg a legrangosabb irodalmi kitüntetést. Francia írók közül 2008-ban Jean-Marie Gustave Le Clézio részesült a díjban. Magyar írót egyszer ért ez a megtiszteltetés: Kertész Imre tizenkét esztendeje, 2002-ben a Sorstalanságért kapta meg díjat.
Az idei Nobel-naptár szerint hétfőn az orvosi, kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj győzteseinek neveit hozták nyilvánosságra, pénteken a Nobel-békedíjast mutatják be, jövő héten hétfőn pedig a közgazdasági Nobel-díjast. A kitüntetettek 8 millió svéd koronával gazdagodnak, ami átszámolva 269 millió 572 432 forintnak felel meg.
A díjátadó ünnepséget, amelyre az összes idei Nobel-díjas meghívást kap, hagyományosan december 10-én rendezik majd meg.

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email