Egy nemkívánatos memoár

MEGJELENT: 2014. október 7. | SZERZŐ: László T. András

Helmut Kohl engedélye nélkül ad ki könyvet a volt kancellár memoárjainak összeállításában közreműködő úgynevezett szellemíró, a kötetben közölt idézetekben Kohl durva szavakkal illeti számos egykori politikustársát – írta a távirati iroda.

Kié a hangfelvétel?

Heribert Schwan több mint hatszáz órányi anyagot rögzített a volt kancellárral 2001-2002-ben folytatott beszélgetésekből, amelyek alapján  eddig három vaskos – egyenként több mint ezer oldalas – kötet készült a volt kancellár életútjáról. A tervezett befejező, negyedik kötet nem jelent meg, mert a közös munka megszakadt, és a felek bíróságon vitatkoznak arról, hogy kit illet meg a hangfelvételek feletti rendelkezés joga – jelentette az MTI.
A köteteket Helmut Kohl neve alatt összeállító szellemíró – akinek álláspontja szerint őt már nem kötik a titoktartást előíró eredeti megállapodások – a visszavonult konzervatív politikus hozzájárulása nélkül  készített egy válogatáskötetet, amely a tervek szerint október 13-án jelenik meg.

Durvult a volt kancellár
A Der Spiegel című hírmagazinban előzetesen közölt részletek alapján Kohlnak, pályafutása végén igen rossz véleménye volt pártja, a CDU két csoportjáról. Az egyik az a csoport, amely 1989 szeptemberében – a magyarországi határnyitással egy időben – a brémai pártkongresszuson meg akarta buktatni. A volt pártelnök-kancellár ezt a társaságot a „brémai muzsikusok” néven emlegette a Heribert Schwannal folytatott beszélgetéseken.  A csoporthoz tartozott Christian Wulff volt államfő is, aki akkoriban a CDU alsó-szászországi vezetője volt, és akiről Kohl azt mondta, hogy „nagyon nagy áruló, ugyanakkor egy nulla".
A másik csoportba azokat sorolta, akik szembefordultak vele, amikor 1999-ben kirobbant a pártot a története legsúlyosabb válságába taszító adománybotrány. Ekkor történt, hogy a CDU gazdálkodásában súlyos szabálytalanságokat mutattak ki, kiderült, hogy a párthoz több millió márka névtelen adomány érkezett törvénytelen módon. A botrány miatt szembefordult Kohllal a pártfogoltjaként számon tartott jelenlegi pártelnök-kancellár, Angela Merkel is. A volt NDK-ban felnőtt, a CDU-ban 1989 vége óta dolgozó politikusról Kohl egyebek között azt mondta, hogy kezdetben „nem tudott rendesen késsel-villával enni, a hivatalos vacsorákon többször rá kellett szólnom".

Hamarosan az üzletekben

Steffen Seibert kormányszóvivő nem kívánta kommentálni a kancellárra vonatkozó megjegyzéseket. Kohl egyik pályatársa, Bernhard Vogel, a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány tiszteletbeli elnöke azonban hétfőn a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a volt kancellár ma már biztosan másként értékeli Angela Merkel személyét és tevékenységét, a felvételeket pedig Helmut Kohl személyes dokumentumaiként kell kezelni, amelyek nem tartoznak a nyilvánosságra. Hozzátette: figyelembe kell venni azt is, hogy Kohl 2001-2002-ben nehéz helyzetben volt, hiszen felesége súlyos betegségen szenvedett, politikai életműve pedig az adománybotrány és az ellenzékbe szorul CDU válsága miatt veszélyben forgott.
A Focus hírmagazin szerint Kohl megbízta ügyvédeit, hogy akadályozzák meg a könyv megjelenését. A kötetet gondozó müncheni Heyne kiadó hétfőn azt közölte, hogy nem kaptak felszólítást az előkészítő munka leállítására, és az eredeti terveknek megfelelően elkezdték kiszállítani a megrendelt példányokat a könyvesboltokba.

 

 


Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email