Átjáró a túlvilágra

MEGJELENT: 2021. március 29., hétfő | SZERZŐ: Oxi

Az ultra, avagy posztmodern és az ódon világ, a hétköznapok ismétlődő, éppen ezért unalomig ismert realitása és a kísértetektől hemzsegő misztérium keveredik Fehér Béla Ördögcérna című regényében. Vajon kiderül-e, hogy a Sárga Pipacs vendéglő – ahogy éppen filmforgatás dúlja fel a viszonylagos nyugalmat – valójában egy fizikai átjáró a való- és a túlvilág között?

Kép forrása

És bár Fehér Béla, 1949-es születésű író már több regényével sikert aratott, legutóbb 2012-ben írt Kossuth kifli című története megfilmesítésével került újra a közfigyelem középpontjába. A szerzőtől sosem állt távol a 19. századi és annál is régebbi magyar história mellékszálainak kibogozása, ezúttal az ugyancsak patinás Sárga Pipacs vendéglő sokat megélt falai közé kalauzolja el olvasóit. 

A vendéglátóhelyen éppen filmforgatás zajlik, amikor a település megszállott helytörténésze akcióba lendül, hogy kiderítse, igaz-e feltételezése, miszerint a Sárga Pipacs vendéglő valójában egy speciális átjáró a szférák között, egész pontosan az e világi létezés felől a túlvilágra. Az amúgy szorgalmas filmes stábnak tehát nincs könnyű dolga, illetve már csak azért sem, mert szinte csak olyan tagból áll e csapat, akiknek szinte kivétel nélkül komoly problémái vannak a társas kapcsolatok, a párkapcsolatok, valamint a családi vonatkozás tekintetében. Óriási tehát a kalamajka, amolyan karneváli forgatag ez, melyben az idegösszeomlás szélére jutó rendező a Zöldvendéglő című alkotást próbálja tető alá hozni. De ez a történet folyamán végig kétséges, hiszen vagy egy újabb stábbeli botrány, vagy a már említett (ál)tudományos felfedezés következő állomása akadályozza őt a művészi megvalósításban. Az egész történet végül arra fut ki, hogy a többnyelvű kavalkádban milyen eredménnyel jár a nyomozás, mely az intézmény túlvilági kapcsolataira derít fényt.

Megosztás

Egypercesek

Dante online

Dante online

Az Isteni színjáték egyik legkorábbi, gyűjteményükben őrzött középkori kéziratát tették elérhetővé

Ragályos sorok

Pályázatot indított az EMMI kortárs költőknek, a műveket április 30-ig várják

Propagandamozi Kínában

Kínai Kommunista Párt megalakulásának századik évfordulója alkalmából hetente legalább kétszer műsorra kell tűzni a párt történetével és ideológiájával foglalkozó propagandafilmeket

Művészeti rendezvények bő két hónapon keresztül

Animációs estek, könyvbemutatók, konferenciák, valamint beszélgetések várják a nagyközönséget a Magyar Művészeti Akadémia programsorozatán

Háromnapos online fesztivált rendez a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum

Péntek és vasárnap között tekinthetjük meg az új kiadványokat