Szomszédoddal jóba’ vagy?

Első, 2009-ben megjelent regénye, A vacsora kirobbanó sikere után immár harmadik kötetét teszi le az olvasók elé Herman Koch, a kortárs holland irodalom új ünnepelt és népszerű szerzője. A Tisztelt M. úr! című regény egy sok tekintetben különös hangulatú, helyenként thriller, helyenként pszichodráma, melyben még akár kafkai elemeket is felfedezhetünk.

Kép forrása

Akár külön műfaj-kategóriának is kikiálthatnánk a szomszédokról szóló irodalmi művek halmazát. Akinek nem volt kellemetlen szomszédja az nem tudja, hogy milyen jó dolga van, ha szabad ilyen egyszerűen vázolnom az interperszonális lakhatási viszonyokat. Persze könnyű nekem, aki nemrég búcsúzott el örökre attól a szomszédjától, aki megígérte nekem, hogy egy késsel (vagy valami hatékony szúrószerszámmal) jól megöl… Herman Koch Tisztelt M. úr! című regénye ennél azért cizelláltabb. 
A főhős természetesen M. úr, veretes bestseller író, amolyan európai Truman Capote, aki egy rejtélyes szerelmi sokszögről, illetve eltűnéssel tarkított históriáról fogalmazott meg regényt a közönség legnagyobb örömére. M. úr a népszerűség és siker óceánján való szörfözés után most éppen pang, osztályrésze lett a mindennapok semmittevésének unalma, bágyadt nihilje. Szomszédja ugyanakkor szorgalmasan és rendszeresen megfigyeli, és szinte egész személyiségéről, életéről részletes és mindenre kiterjedő elemző anyagot készít. Ez az anyag jelenti Koch regényét, melyben tehát a narratívát a befutott író szomszédjától kapjuk. 
Az amszterdami élet körforgásában játszódó események (eseménytelenségek) a jellegzetes holland világkép és érzésvilág visszatükröződései is egyben. Az író ugyanakkor a jelentős, vagy annak vélt és a jelentéktelen, vagy annak vélt személyiség összevetését kísérli meg ebben a regényében. 
A történetben több csavar is van, melyek egyik legfontosabbja az M. urat megfigyelő szomszéd és az M. által írt sikerregényben szereplő közötti misztikus és bizarr összefüggés…