Újra előttünk Egon Schiele

MEGJELENT: 2021. január 6., szerda | SZERZŐ: RG

Csaknem ötven év után megjelent Rudolf Leopold 1972-ben kiadott, majd hamarosan el is fogyott alapműve, az Egon Schiele. Gemälde - Aquarelle - Zeichnungen (Egon Schiele. Festmények - Akvarellek - Rajzok).

Kép forrása

A műgyűjtő özvegye, a 94 éves Elisabeth Leopold szerint az 5,3 kilogrammos mű különlegességét egyrészt az adja, hogy ebben tekintettek először Schiele rajzaira az olajfestményeivel egyenrangúként, másrészt, hogy hajdani férje az addigitól eltérő módon tárta fel Schiele korai szakaszát, alkotásának „robbanásszerű fázisát”.
A könyv sikerének hatására Rudolf Leopold szinte azonnal elkezdett az új kiadáson dolgozni. Kézzel írott jegyzetei nagy segítséget jelentettek a projektet vezető Stefan Kutzenberger számára.
A tudós szerint kutatása során megmutatkozott, mennyire hiánycikk ez a kötet. Az antikváriumokban 500 euróért (178 ezer forintért) cserélt gazdát egy-egy példány. Az új kiadás ennél azért olcsóbban, 77 euróért vásárolható meg a bécsi Leopold Múzeum üzletében és szakkönyv-kereskedésekben.
Az új kiadásban aktualizálták a Schiele mintegy 300 olajfestményéről információt szolgáltató műjegyzéket, Rudolf Leopold szövegéhez azonban nem nyúltak.
Elisabeth Leopold szerint 2010-ben elhunyt férje a kötet megjelenése előtt még számos kortárs „szemtanúval” is találkozhatott még, akiknek révén fontos információkat szerezhetett az egyes alkotásokról.
Megosztás