Hazamentek a nők az inverz paradicsomba

Három új kötet - egy formabontó „elsőkönyv”, egy verseskötet és egy nagyszabású erdélyi antológia - jelent meg a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kiadásában.

Kép forrása

Az elsőkönyveseket kiadó sorozatban jelent meg Urbán Bálint Oscuro című kötete, amelynek főhősei, William S. Burroughs és Kurt Cobain az „Inverz Paradicsomot”, az elszemélytelenedés misztériumát keresik. Urbán Bálint egy olyan úton kíséri őket végig, amelyen a magyar irodalomban eddig kevesen indultak el. 
Marcutiu-Rácz Dóra sodró, „alulstilizált” esszéversekben feszegeti az érzékenység határait a Már minden nő hazament című verseskötetében. Társadalmi közhelyekkel kapcsolatosan tesz fel kényelmetlen kérdéseket, de közben egy pillanatra sem felejti el, hogy ő maga is a társadalom része. Elismeri a szorongást, de nem oldódik fel a kilátástalanság langyos vizében - fogalmaz a közlemény. 
André Ferenc és Horváth Benji válogatásában jelent meg a Címtelen föld - Fiatal erdélyi metamodern líra című antológia, amely huszonhat fiatal költőtől tartalmaz verseket. A fülszöveg szerint a kötetben szereplő szerzőknél a kisebbségi, kelet-európai szorongás közös tapasztalat. Többlakiságuk és többnyelvűségük létbizonytalanságot eredményez, ugyanakkor a reflexív figyelem és a poétikai diverzitás termékeny táptalaja is. 
A kötetet a FISZ az Erdélyi Híradó Kiadóval közösen jelentette meg.