Költőversengés Füreden

Átadták a Quasimodo költőverseny díjait Balatonfüreden. A komoly múltú versenyen új profillal bővült, ugyanis idén már a korábbi évek győztes műveinek megzenésített formáját is díjjal ismerik el.    

Kép forrása

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Európában is egyedülállónak nevezte a fesztivált, amelyre az elmúlt csaknem harminc évben mintegy tízezer verssel pályáztak a költők. Szavai szerint az időtlenség jellemzi a versenyt, hiszen a korábbi évszázadokban is hasonlóan zajlottak az irodalmi versenyek, csupán a technikai feltételek korszerűsödtek. „Azt hinnénk, hogy a vers a múlté, de itt azt lehet tapasztalni, hogy a vers él” - fogalmazott Fekete. A rendezvény évtizedes múltja azt bizonyítja, hogy a magyar irodalom és a költészet ünnepére szükség van. 
Az emlékdíjat ebben az évben Lövétei Lázár László Melyik Nap alatt? című versével, a különdíjat Zsávolya Zoltán Munkacímre című versével nyerte el. A Debrecen városa által felajánlott Térey-díjat Garaczi László az In Cauda Venenum című versével érdemelte ki.
Idén először rendezték meg a korábbi években díjat nyert versekből született dalok versenyét. A Szőcs Géza író, Kováts Péter hegedűművész és Mátra István zeneszerző összetételű zsűri Balogh Máténak Kálnay Adél Ami marad című versére írt szerzeményét találta a legjobbnak. 
Az irodalmi fesztiválon egyébiránt Szőcs Géza Kolozsvári hattyú, Franco Cajani Visszatekintés nyílt kártyákkal és Barabássy Miklós Szent Korona mérnöki szemmel című könyvét is bemutatták. 
Salvatore Quasimodo olasz költő 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt.