Teret kaptak Brüsszelben a Brontë nővérek

A romantikus regényirodalom két fontos szerzőjéről, az angol Brontë nővérekről nevezték el Brüsszel egyik terét, ugyanis Charlotte és Emily Brontë számos szállal kötődött a belga fővároshoz.

Kép forrása

Az írónők hosszú ideg éltek a Brüsszelben: Charlotte és Emily 1842-ben érkezett Angliából Belgiumba annak érdekében, hogy fejlesszék franciatudásukat, és jobban tudják tanítani a nyelvet. Charlotte a várost Villette című regényében meg is örökítette, aminek főhőse egy szegény lány, aki egy külföldi bentlakásos iskolában helyezkedik el angoltanárként. 
A 19. századi írónők tiszteletére Brüsszel Koekelberg negyedének egy tere kapta most a Place des Soeurs Brontë nevet. A tiszteletadás egyben annak a törekvésnek is megfelel, hogy a negyed utcái és közterei közül több viselje nők nevét. „A Brontë tér az első lépés ebben a kezdeményezésben. Koekelbergben a nővérek a 21. század úttörői lesznek, éppen úgy, ahogy a 19. században azok voltak” - fogalmazott Helen MacEwan, a 2014-ben megjelent The Brontës in Brussels (A Brontëk Brüsszelben) című könyv szerzője. 
A Brontë nővérek talán a világirodalom legtehetségesebb testvérei voltak, nekik köszönhetjük többek között az Üvöltő szeleket, a Jane Eyre-t és az Agnes Grey-t. Írói pályafutásuknak korai haláluk vetett véget, egyikük sem érte meg a negyvenéves kort. Charlotte harmincnyolc, Emily pedig harminc éves korában vesztette életét annak ellenére, hogy haworth-i otthonukban a 19. századi körülményekhez képest kényelemben éltek.