Trianon Száz

MEGJELENT: 2020. június 4., csütörtök | SZERZŐ: R.G.

Internetes interaktív digitális oktatási anyagot mutatott be a Balázs-Diák Trianon Száz címmel. A közérthető, objektív és a modern technikai adottságokhoz a lehető legjobban alkalmazkodó újszerű tananyag a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője, Rácz András és Foki Tamás történész munkája.

Kép forrása

Az oktatásfejlesztésben élen járó Balázs-Diák megbízásából készített oktatási segédanyag a Monarchia összeomlásától kezdve a békeszerződésen, nemzetiségi és gazdasági viszonyok tárgyalásán át a soproni népszavazásig mutatja be a Trianonhoz vezető eseményeket. 
Legnagyobb erőssége egyfelől a modernizált forma, azaz elsősorban az ingyenes internetes elérhetőség, másodsorban pedig maga az egyszerű és letisztult felület. Ezek biztosítják, hogy az iskolai oktatás opcionális részévé válhasson, hiszen az intézmények előzetes kötöttségek és beruházások nélkül vehetik hasznát, a diákok számára pedig a felület hétköznapi, izgalmas és kezelhető tanulási módot szolgáltat. A módszertani felépítésnek köszönhetően a diákok többféle játékos feladattal is találkozhatnak, melyek ugyanakkor mély és megbízható ismereteket szolgáltatnak. A segédanyag mindemellett csoportos és egyéni feldolgozásra egyaránt alkalmas, és gond nélkül beilleszthető mind az általános, mind a középiskolai tanrendbe. Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium például szeptembertől kezdve tanórai keretek között is alkalmazni fogja a segédanyagot, melynek bemutatóját éppen a napokban tartották, de várhatóan több intézmény is követi majd példájukat. 
A másik erőssége pedig nem más mint a trianoni békediktátum tárgyalása során oly nehéznek bizonyuló objektív szemléletmód, a tények túlzó nacionalizmustól mentes értékelése, mely mégsem nélkülözi a tragikum narratíváját. A Trianon Száz emellett „mindenki számára érthető nyelvezetet és beszédmódot használ, mégis kellő mélységében láttatja a trianoni eseményeket. Nagyon pontosan bemutatja, hogy mi történt és mi annak a következménye.” – mondta Keppel Dániel, a Balázs-Diák sajtóreferense.
A tananyag tíz fejezetben bontja ki a témát összefoglalókkal, valamint rengeteg illusztráció és feladat segítségével, így aki végig olvassák, bizonyosan átfogó és elmélyült tudásra tehetnek szert a történelem sodrában kicsi, ám hazánk számára annál jelentősebb eseménysorozatról.
A Trianon Száz segédanyagot a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője, Rácz András és Foki Tamás történész készítették.
Megosztás