Frankfurt bátor, lesz könyvvásár

MEGJELENT: 2020. június 3., szerda | SZERZŐ: László T. András

A koronavírus-járvány ellenére októberben megtartják az idei frankfurti könyvvásárt - így döntött a rendezvény felügyelőtanácsa.

Kép forrása

A testület szerint az október 14-től 18-ig tartó irodalmi seregszemle sok mindenben különbözik majd az eddigi könyvvásároktól. Egyelőre azonban nem lehet megmondani pontosan, milyen változtatások lesznek, mert azok nagyban a járványügyi helyzettől függenek, tehát tulajdonképpen az eszerint alakuló aktuális egészségügyi előírásoktól. 
Idén minden korábbinál fontosabb, hogy megtartsák a könyvvásárt, amely azonban egyfajta, a vírus által meghatározott különkiadás lesz - jelentette ki Jürgen Boos, a vásár igazgatója. Az 1949 óta megrendezett frankfurti könyvvásár az utóbbi években több mint száz országból már csaknem hétezerötszáz kiállítót, valamint több mint háromszázezer látogatót vonzott. A pavilonokban nagy volt a tolongás, az emberek sűrű, tömött sorokban várakoztak az előadásokra és a dedikálásokra, a résztvevők jegyzéke pedig olyan vastag volt, mint egy könyv. Az idei hetvenkettedik könyvvásár a jelenlegi tervek szerint nemcsak a frankfurti vásárvárosban zajlik majd, hanem szétszórtan több Majna-parti nagyvárosban, és részben virtuálisan. A látogatók, a kiállítók és az alkalmazottak biztonságáról részletes egészségügyi és higiéniai előírásokkal gondoskodnak - ígérik a szervezők. Az elképzelések szerint idén például a standok nagyobbak, a folyosók pedig szélesebbek lesznek, valamint kisebb színpadokkal dolgoznak, ugyanis az ide illő eseményeket inkább a virtuális térben rendezik meg. A látogatók számát korlátozzák a teljes vásárterület nagyságától függően, a beléptetés előzetes regisztráció után kontaktmentesen történik. Várhatóan kevesebben lesznek a nemzetközi vendégek is az utazási korlátozások miatt, és egyelőre azt sem tudni, miként néz majd ki a díszvendég, Kanada szereplése, amely a Singular Plurality mottó alatt irodalmának többnyelvűségét kívánja hangsúlyozni. 
A szervezők hangsúlyozzák, hogy a könyvvásáron való részvétel feltételeit az utolsó pillanatig nagyfokú bizonytalanság jellemzi, mert várhatóan még októberben is érvényben lesznek bizonyos járványügyi korlátozások. 
Tavasszal számos nagy németországi irodalmi eseményt lemondtak a koronavírus-világjárvány miatt, köztük a rangos Lipcsei Könyvvásárt és a kölni könyvvásárt is. A járvány miatt sok egyéb nagy vásárt is lefújtak Frankfurtban, de a könyvvásár megtartása nagyon pozitív gazdasági üzenet - mondta Uwe Behm, a frankfurti vásárváros igazgatója.
Megosztás