Van sütnivalója

„Voltam bemutató-rendező, ruhatervező. Lettem író, aztán lettem festőművész. Akkor miért ne süthetnék süteményt is?” Így felelt Náray Tamás arra az újságírói kérdésre, hogy miért adott ki egy könyvet nemrég Utolsó reggeli Párizsban - Kedvenc francia süteményreceptjeim címmel. S valóban, manapság szakácskönyvet írni kifejezetten trendi, főleg olyanok körében, akik nem mennek a szomszédba a hírnévért. 

Kép forrása

Még 2019-ben cikkeztek arról, hogy Náray Tamás divat-kreátor és fotós Spanyolországba költözik, ahol nem is az általa tervezett ruhakollekciókkal, hanem festményeivel nyűgözi az Ibériai-félsziget lakóit. A barcelonai út végül gyorsan véget ért, Náray pedig visszatért Magyarországra, ahol mindenki tudja: sütinagyhatalom vagyunk. 
Az Utolsó reggeli Párizsban - Kedvenc francia süteményreceptjeim című kötet persze főként a francia gasztrokultúra édes ínyencségeivel van leginkább tele, de emellett a szerző több receptje is megtalálható benne. A könyv utóélete is ezekhez kapcsolódik, hiszen Náray saját videósorozatot indított a Youtube-on, ahol elmesélte, hogy receptjeit olvasói elkészítették, mit több le is fotózták és elküldték neki. Az egyértelműen országos sikert aratott kötet tehát mégsem annyira a francia süteményekre, tortákra, parfékra és egyéb finomságokra tevődött a hangsúly, hanem egyfajta mozgalmat indított el. A kötet természetesen telis-tele van a legkülönfélébb francia édességekről készült szebbnél szebb ínycsiklandó felvételekkel. A szerző az alapoktól indulva írja le a különféle desszertek történetét, alapanyagainak sajátosságait, és legfőképp az elkészítés csínját-bínját. Akinek van egy kis sütnivalója, a kötetet lapozgatva garantáltan kedvet kap a süteménykészítéshez.