Gyermekek gyermekmeséi

MEGJELENT: 2020. május 25., hétfő | SZERZŐ: Thurzó Gergely

Kihirdették a 16. Janikovszky Éva meseíró pályázat győzteseit, első helyezést ért el Csicsó Zoltán a 7-9 évesek, Oláh Réka a 11-13 évesek, Dóry Vilmos pedig a 14-16 évesek kategóriájában. A koronavírus-járvány miatt az ünnepélyes díjátadó idén elmaradt.

Kép forrása

Janikovszky Éva hetvenhét évesen hunyt el 2003-ban. Halálának tizenhetedik évfordulóján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Kiadóval közösen hirdette meg meseíró pályázatát. A felhívásra idén összesen 409 pályamű érkezett, legaktívabbnak a 10-13 éves pályázók bizonyultak, összesen 237 munkát küldtek be. A szakmai zsűri tagjai Szepes Erika irodalomtörténész és Nógrádi Gábor író voltak. 
Janikovszky első kötetét 1957-ben adták ki, melyet még Kispál Évaként jegyezett, csak a három évvel későbbi Szalmaláng című regényén szerepelt először a Janikovszky Éva név. Első művét harminckét további követte, amelyek összesen harmincöt nyelven jelentek meg. Témájuk a felnőtt-gyermek kapcsolat, sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Írt filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Több könyvéből készült rajzfilm, és sok gyermekeknek szóló tévéjátékát sugározták. Hangja, ábrázolásmódja, világa összetéveszthetetlen másokéval, ars poeticájában fontos helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék. Még akkor is, ha nem gyerekeknek, hanem felnőtteknek, illetve az idősebbeknek szerez kellemes perceket szavaival. Szövegei elválaszthatatlanok lettek Réber László rajzaitól, s amíg Janikovszky kevés szóval írt, Réber egyetlen vonallal rajzolt.
Megosztás