A könyvtár, amelynek már a fala is olvasásra csábít

MEGJELENT: 2020. február 24., hétfő | SZERZŐ: Kőfalvi Rita

Bizonyára minden gyermek és a ritkán olvasó felnőttek kíváncsiságát is felkelti ez az épület: akárcsak egy hatalmas könyvespolc, tele színes könyvekkel – úgy néz ki kívülről ez a dél-olaszországi Biccariban található könyvtár, amelynek külső homlokzata nemrég újult meg a helyi vezetők és művészek briliáns ötlete nyomán. 

Kép forrása

Az amúgy is festői környezetben, gyönyörű hegyek között található kis község önkormányzata online közvélemény-kutatásban kérte ki a helyi polgárok véleményét, hogy mit olvasnak legszívesebben. A szavazatok többségét olyan művek kapták, mint a Pinokkió, a Kis herceg, A gyűrűk ura vagy éppen Umberto Eco világhírű regénye, A rózsa neve. De a népszerűségi listán előkelő helyezést kapott például Alda Merini olasz író- és költőnő, Franz Kafka, Edgar Allan Poe, valamint Shakespeare örökzöld története, a Rómeó és Júlia is. A környékbeliek pedig mostantól nem csak olvashatják, de nap mint nap meg is csodálhatják kedvenceiket a községi könyvtár falán.
A polgármester egy lapinterjúban elmondta, hogy bár a homlokzat ünnepélyes leleplezése a napokban megtörtént, a belső terekben még folynak a munkálatok, de reményei szerint három hónap múlva ismét átadhatják az olvasóközönségnek a megújult könyvtárat, melynek felújítása mindent egybevéve kilencszázezer euróba kerül. A község első embere külön kiemelte, hogy mind az építész, mind a három művész, akik részt vettek a munkában, helyi lakosok, mert ahogy büszkén fogalmazott: „Ha a helyiek összefognak, abból szenzációs eredmények születnek.” A tervek között szerepel, hogy létrehoznak egy külön szekciót, melyet a hajdanvolt Nápolyi Királyságnak és a Foggia megyében található aprócska falvak történetének, értékeik bemutatásának szentelnek majd. 
A fiatal és ambiciózus polgármester elmondta még, hogy a turisták látogatására is igyekeznek felkészülni, így aki kedvet kap, hogy egy itáliai utazás keretében ellátogasson a környékre, Biccariban úgynevezett buborékházakban vagy éppen fakunyhókban tölthet el néhány éjszakát az erdőben, a regénybe illő Pescara-tó partján.

Forrás
Megosztás