A három nyúl, Szaffi és Gusztáv

MEGJELENT: 2020. február 27., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

Dargay Attila rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, képregényrajzoló életművét mutatja be a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum legújabb kiállítása. A lúdas, a fürge, a macskás és a kapitány című tárlatot a napokban nyitották meg.

Kép forrása

A kiállítás kiemelten foglalkozik a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi és Az erdő kapitánya című mesefilmekkel, de más mesék, reklámfilmek is megjelennek a kiállításban, mint például a Hajrá mozdony, a Papucs és sárkány, A három nyúl, a Gusztáv és Dargay Attila meg nem valósult filmtervei is.
A kiállítás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól, mert azon kívül, hogy jeleneteket láthatnak az egyes mesefilmekből, a látogatók betekinthetnek az animációs film készítésének kulisszatitkaiba a tervtől a képes forgatókönyvön keresztül egészen a megvalósult alkotásokig.
A kiállítás anyagát Dargay Attila özvegyétől kölcsönözte az intézmény, a tablókat a múzeum készítette.
A tárlat időtartama alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokra várják a csoportokat az óvodástól a középiskolás korosztályig. A kisebb gyerekek interaktív mesejátékos foglalkozáson vehetnek részt, a nagyobbak pedig a Vuk képes forgatókönyvének tanulmányozása után elkészíthetik saját animációs filmtervüket.
Dargay Attila 1927-ben született Mezőnyéken, 2009-ben, 83 évesen Budapesten halt meg.
A Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész, a magyar rajzfilm meghatározó alakja négy egész estés filmet készített (Lúdas Matyi, Vuk, Szaffi, Az erdő kapitánya). Rajzfilmsorozatai 1960-61-ben az Arthur, az angyallal kezdődtek. Ő volt a Gusztáv-sorozat, a Pom Pom meséi vagy A nagy ho-ho-ho-horgász rendezője. Dolgozott a Pajtás magazinnak és a Dörmögő Dömötörnek, képregényei között van a Tom és Huck kalandjai, a Bambi vagy a Pinokkió.
A tárlat május végéig látogatható.
Megosztás