Légszomj a Marson

Egyszerre lendületes és nagyszabású, precízen és kőkemény eleganciával megrajzolva – írja a Locus Magazine Richard Morgan most megjelent Légszomj című sci-fijéről, mellyel hosszú idő után tért vissza a műfajhoz az elismert szerző.

Kép forrása

Richard Morgant élete első regénye, a Valós halál (Altered Carbon) rögtön profi íróvá tette, 2002-ben gyorsan közönségkedvenc lett a cyberpunkos, kissé noir hangulatú sci-fi-akció-krimijével. A történetből trilógiai is lett (Valós halál, Törött angyalok és Dühöngő fúriák), mely tovább erősítette Morgan elismertségét, nem csak az olvasók, hanem a szakma berkein belül is, hiszen a tudományos-fantasztikus noirjával Arthur C. Clarke-, Philip K. Dick- és John W. Campbell-díjat is nyert. Sőt, a Netflix népszerű sorozatot is készített a Valós halál kultikus regényéből. Morgan most több mint tíz év után visszatér a sci-fi műfajához, méghozzá egy szakadék peremén tántorgó bolygó halálos krízisének lenyűgöző történetével.
A Légszomj a Marson játszódik, ahol könyörtelen vállalati érdekek ütköznek egy alulról szerveződő függetlenségi mozgalommal. Persze a földi nagyhatalmak szeme előtt csak a minél nagyobb profit elérése szerepel, amiért természetesen bármit meg is tesznek.
Itt él Hakan Veil, a volt verőember, aki egy igazi, két lábon járó gyilkológép, akinek viszont már elege van a vörös bolygóból, és minden vágya, hogy hazatérhessen a Földre. Egy földi szervezet éppen ezt ajánlja fel neki, cserébe arra kérik, hogy testőrként vigyázzon az ellenőrükre, amíg a bolygóra látogat. Egyszerű ügynek tűnik, főleg egy olyan kemény alaknak, mint Veil. A feladat viszont hamar bonyolódik, mi több, csúnyán félresiklik. Madison Madekwe, Veil védence közben egy nyomozásba kezd, szeretné ugyanis kideríteni, hogy hova is tűnt el rejtélyes módon egy lottónyertes. Az intrikák mellett azonban gyilkosságokba is botlik. Vele együtt persze Veil is egyre mélyebben belekerül a veszélyes játszmába, és persze egyre - másra bukkannak elő rég eltemetett titkok. A nyomozgatásra válaszolva egy nagyhatalmú ellenséges erő megkísérli őt kiiktatni, ami azonban nem megy olyan egyszerűen…