Rajzfilmünnep a Mézga-családdal

Hetedszer rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet. November 15-től 17-ig kilencven település száztíz helyszínen lesznek vetítések a magyar és a nemzetközi animáció múltjából és jelenéből. A rendezvény fókuszában a nyolcvanöt éve született Nepp József áll.

Kép forrása

„A Rajzfilmünnep arról szól, hogy közösségben nézzünk együtt filmeket. Számos helyszínen lesznek kísérőprogramok, beszélgetések, a gyerekeknek kreatív foglalkozások” – mondta a készülő rendezvényről Csejdy Réka fesztiváligazgató.
A szervezők hagyományteremtő céllal tavaly határozták el, hogy az adott év programját ezentúl mindig az animáció egyik nagy mesterének szentelik. A fesztiváligazgató kiemelte, hogy a 2017-ben elhunyt Nepp Józsefet a magyar animáció legsokoldalúbb zsenijének tartják, fantasztikus életművel. „Rendező, író, forgatókönyvíró, rajzoló volt egyben, aki 1982-ben a nagyon rangos Giffoni-díjat vehette át életművéért Olaszországban.”
A fesztivál Nepp József mellett legismertebb sorozatát, az ötven évvel ezelőtt bemutatott Mézga családot is ünnepli, de az alkotó más munkáit, köztük a Gusztáv-sorozatot, a Macskafogót, egyetlen saját rendezésű nagyjátékfilmjét, a Hófehért, a Lúdas Matyit és a Szaffit is láthatják a nézők a három nap során.
A magyar animáció és rajzfilm hagyományai folytatódnak, a legutóbbi időszak sikeres alkotásai közé tartoznak mások mellett a Kufli-filmek vagy a Lengemesék.
Az idei kínálatban szerepelnek egész estés és rövidfilmek, az „aranykor” klasszikus filmjei és sorozatai, valamint az elmúlt években készült magyar művek, illetve kortárs animációs összeállítások egyaránt helyet kaptak a programban. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy középiskolásoknak készült Trash-válogatással vesz részt a programban, látható lesz az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett A vörös teknős, Jankovics Marcell Az ember tragédiája, Milorad Krstic akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő, valamint a Vízipók-csodapók felújított változata.