Ahol a folyami rákok énekelnek

A biológus Delia Owens első regénye a romantikus cím – Ahol a folyami rákok énekelnek – ellenére fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza. Nem véletlenül került a New York Times bestsellerlistájának első helyére, s vezeti az Amazon sikerlistáját is. Bár csak tavaly ősszel jelent meg, már több mint egymillió példány kelt el belőle, Reese Witherspoon is beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, sőt: a színésznő produkciós cége filmet forgat a regényből.

Kép forrása

Észak-Karolina egyik eldugott szegletében játszódik Owens története. 1969-et írunk. Barkley Cove városkája mellett húzódik egy kiterjedt lápvidék, itt találják meg egy helyi fiatalember, Chase Andrews holttestét. A település lakói egyből Kya Clarkra, a „Lápi Lányra” gyanakszanak. 
A fiatal nő hatéves kora óta – amióta az anyja elhagyta, elvitte a testvéreit, ő pedig aztán iszákos, szadista apját hagyta el – a szabadban él, megtanult magáról gondoskodni, főzni, ruhát készíteni, életben maradni, sőt, nemcsak, hogy nem szorul a többiek segítségére, de a találkozást sem keresi velük. Furcsasága, zárkózottsága félelemmel tölti el Barkley Cove polgárait, akik minden előítéletüket beigazolódni látják a tragédiában. 
A brutális gyilkosság vádja érthetően felborítja Kya addigi zárt, sajátos, de harmonikus világát. Csakhogy Kya nem olyan egyszerű eset, amilyennek tűnik. Titokban a praktikus dolgok mellett megtanult olvasni, ráérzett a költészet és a szépség erejére. Mindezt első és egyetlen barátjának, szerelmének, egy Tate nevű fiúnak köszönheti, aki Tarához hasonlóan, az elviselhetetlen körülmények ellenére mégis képes önerőből értéket alkotni, értékes életet élni. A fiú, aki nem mellesleg Kya bátyjának a legjobb barátja, finoman, diszkréten, nagy szeretettel közelítette meg a „Lápi Lányt”, megtanította írni, olvasni, és nem utolsósorban érteni, érezni a betűk varázsát.
Ez a regény, amelyben a csodálatos leírások mellett romantika, családtörténet, sőt bírósági tárgyalás is megfér, leginkább lélektanilag erős, kiválóan ábrázolja az önhibán kívüli magányt, a valahova tartozás elementáris vágyát, a kitaszítottságot és az előítéletességet is. Ez egy olyan történet, ami még napokkal később is hatással van az emberre, hiszen megtalálható benne az egzotikus környezet minden esszenciája: szerelem, magány, természet, ösztönök, előítéletek. S hogy Kya-nak volt-e bármilyen módon köze Chase halálához? Kiderül az izgalmas történet végére.