David Bowie visszatér

A sovány, fehér herceg visszatér, aki tulajdonképpen nem más, mint a minap hatvankilenc évesen elhunyt David Bowie. Neil Gaiman novelláskötetének egyik történetét ugyanis a legendás brit zenész és felesége ihlette.

Neil Gaiman nemigen kell bemutatni az olvasóknak, hiszen olyan sikerkönyvek fűződnek a nevéhez, mint a Csillagpor, az Amerikai istenek, az Óceán az út végén vagy a Sandman képregény-sorozat. Az író legutóbb egy novelláskötettel jelentkezett, a Felkavaró tartalom című kötet pedig most ismét aktuálissá vált. Az apropót pedig a legendás brit zenész, David Bowie halála adta. A kaméleonként ismert sztár a szereplője ugyanis a novelláskötet A sovány, fehér herceg visszatér című történetének.
Az írónak ráadásul még némi kötődése is van a Bowie családhoz, a zenész fia, Duncan ugyanis jó barátja. Bár sosem találkozott az egykori zenésszel, de óriási hatással volt rá zenéje és pályája. Éppen ezért lett A sovány, fehér herceg visszatér című sztori főhőse feleségével, Imannal együtt. Gaiman 2004-ben kezdte el írni ezt a novellát, ami végül két részletben készült el.
Az író azonban nem először vette alapul Bowie-t egy karakterhez, a Sandman sorozatban ugyanis magát Lucifert is róla mintázta. Szerinte ugyanis Lucifer egy junkie angyal, akit ő leginkább Bowie-ként tudott elképzelni.
Az új novelláskötetében Neil Gaiman egyébként a maszkjainkat lerántva próbálja feltárni sebezhető, igazi énünket. Finom humora és borzongató képzelőereje olyan történeteket eredményez, melyeket újra meg újra el akarunk olvasni. A gyűjtemény varázslatos, Gaiman számos stílust és műfajt – horror- és kísértettörténet, science-fiction és tündérmese, tanmese és vers – vonultat fel, és ezek segítségével deríti fel az emberi érzések, élmények és tapasztalatok birodalmát. Egy novella az Óceán az út végén mellé, egy öregkori Sherlock Holmes-rejtély, egy közösségi média inspirálta kisprózafüzér és további húsz írás található a kötetben, mely méltó párja a Tükör és füstnek és a Törékeny holmiknak.
„Szörnyek vannak ezeken a lapokon, de (…) ahol szörny van, ott csoda is van” – hangsúlyozza Gaiman a bevezetőjében.