Élő történelem

MEGJELENT: 2019. október 8., kedd | SZERZŐ: László T. András

Bemutatták a Vízsodorta históriák című új történelmi dokumentumfilm-sorozat első epizódjait a felvidéki Csiliznyáradon, ahol a széria első részei készültek. A sorozat a felvidéki Duna menti települések lakóinak elbeszélt és eljátszott történetein keresztül mesél a felvidéki magyarság huszadik századi megpróbáltatásairól, leginkább a második világháborút követő csehországi deportálásokról, az úgynevezett lakosságcsere-egyezmény keretében történt kitelepítésekről és a szövetkezetesítésről is.

Kép forrása

A több évadosra tervezett sorozat első évadának huszonnégy része lesz, ebből eddig tizenkettő készült el, ezek öt település – Csiliznyárad, Medve, Kolozsnéma, Kulcsod és Bős – lakóinak történetén keresztül engednek betekintést a felvidéki magyarság hányattatásaiba a 20. század harmincas éveitől az ötvenes évekig.
A teljes egészében felvidéki magyar gyártású sorozat témáját tekintve hiánypótlónak számít, a települések tervezett számának szempontjából pedig egyedülálló. A sorozat készítésénél a hitelesség volt az elsődleges szempont. A filmmel szeretnék közelebb hozni a múltat a fiatalokhoz is, tekintve, hogy Szlovákiában a hivatalos tanrendben nincs szó a kitelepítésekről. 
Az élő történelem megörökítésére a huszonnegyedik órában zajlik, az alkotók gyakran versenyt futnak az idővel. A forgatás közben döntöttek úgy, hogy a játékfilmes jeleneteket helyi emberekkel, amatőrökkel játszatják el, így a fiatalok saját nagy- és dédszüleik történetét mutathatták be.
A dokumentumfilm-sorozat a magyar állam támogatta Pro Media Alapítvány megrendelésére és az általuk működtetett Ma7 médiacsalád gondozásában készül.
Megosztás

Egypercesek

Margó-díj a Vak majomért

Margó-díj a Vak majomért

Fehér Boldizsár vehette át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat

Cash or Die, avagy mesés pénzek kultúrája

Közgazdászoknak, kótyavetyélő milliárdosoknak, koldusbotra jutott tőzsdecápáknak kiemelten ajánlom

42. Képregénybörze, meg minden

A vasárnapi képregényfesztivál kihagyhatatlan program

Határtalanul Marosvásárhelyen

Negyvenegy kiadó összesen tizenöt-húszezer könyvcímmel várja az olvasóközönséget

Két író Közép-Európából

Két irodalmi Nobel-díjas nevét jelentette be a Svéd Akadémia csütörtök délután Stockholmban