Borirodalom a Várkertben

MEGJELENT: 2019. szeptember 20., péntek | SZERZŐ: László T. András

Aposztróf néven folytatódik a Várkert Irodalom beszélgetős, felolvasószínházzal szerkesztett sorozata, amelynek szeptember 24-ei szezonnyitó alkalmán az őszi, szüreti időszak és a bor kerül a fókuszba.

Kép forrása

A sorozat alkalmain immár három éve hónapról hónapra egy-egy téma mentén ülteti le vendégeit és több száz fős közönségét Juhász Anna irodalmár.
Szeptember 24-én Kolovratnik Krisztián, Rudolf Péter és Tasnádi Bence színművészek, Debreczeni Mónika, a Vylyan pincészet birtokigazgatója, valamint Horváth Csaba irodalomtörténész lesz a Várkert Bazár vendége.    
A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar bor hungarikum, a magyar kulturális hagyomány fontos része. „Ott volt Petőfi, Krúdy és Gárdonyi asztalán, megjelenik Vörösmarty Mihály és Schäffer Erzsébet írásaiban is”, a bordalok pedig a többi között Dragomán György, Szabó T. Anna, Háy János szövegeiben.
Karinthy Frigyes, Hamvas Béla, Márai Sándor, Pilinszky János és Ady Endre mind szerették a bort – inni, és írni is róla. Petőfi Sándor nemkülönben, álljon tehát itt Igyunk című verse:

Akinek nincs szeretője, 
Bort igyék, 
S hinni fogja, hogy minden lyány 
Érte ég. 

És igyék bort az, akinek 
Pénze nincs, 
S az övé lesz a világon 
Minden kincs. 

És igyék bort az, akinek 
Búja van, 
S a bú tőle nyakra főre 
Elrohan. 

Sem szeretőm, sem pénzem, csak 
Bánatom; 
Másnál háromszorta többet 
Ihatom.
Megosztás