limerickíró-bajnokság

A tavalyi látványos siker után idén is megrendezi a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház, A Kelet-Magyarország és a Vörös Postakocsi Online a limerickíró-bajnokságot. A pályaművek augusztus végén, a tizennyolcadik a VIDOR Fesztiválon lesznek megismerhetőek. 

Kép forrása

Az elmúlt négy VIDOR Fesztiválon óriási sikere volt a Nyírségi Limerickbajnokságnak, a megmérettetésen valamennyi alkalommal több száz pályamű érkezett, így a szervezők úgy döntöttek, idén is meghirdetik a versenyt. 
A pályázati felhívás Gergely Ágnes író, költő megfogalmazását idézve határozza meg a versforma mibenlétét: „a limerick kötött formájú, ötsoros nonszensz vers, amely az első sor „Volt egyszer…” mesei fordulatával bejelentett hős kalandjait beszéli el, a kalandoknak az ötödik sorban félig megismétlődő első vagy második sor szab határt.” A rímképlete: AABBA, a BB sorok mindig rövidebbek. Nos, a szabályt ismerve kijelenthetjük: bárkiből válhat limerickíró, csak humor és kreativitás kell hozzá. 
Ezúttal is két kategóriában (egyéni és csapat) és négy témában várják a műveket. Lehet írni a sport, a közélet, a hely szelleme (az én kis falum/városom) és szabadon választott témákról.
A jeligével ellátott alkotásokat az anita.szaraz@kelet.hu címre, illetve postai úton a Nyíregyháza, Dózsa György utca 4–6. címre kell elküldeni augusztus 9-éig.
A műveket a szervező színház, lap és folyóirat képviselői előzsűrizik, a VIDOR Fesztiválon tartandó döntőre – a verseket a Móricz Zsigmond Színház művészei mutatják be – meghívják az alkotások szerzőit. A szervezők szerint a finálé mindig a VIDOR Fesztivál legvidámabb eseménye. 
Kedvcsináló gyanánt álljon itt néhány alkotás az eddigi limerickíró-bajnokságokra érkezettek közül:
Egy agg hölgy, ki folyton kólikás, így szólt: „Fatetőn leszek krónikás.”Ahogy ott ült büszkén, fönnakadt egy tüskén. Azóta melankólikás. (Edward Lee)
Volt egyszer Magyarba egy Viszkis, nem volt ő szeszélyes, sem hisztis, kirabolt bankot, szívet is rablott, üldözte közrendőr, sőt tiszt is. (Garaczi László)
Van egy nő, úgy hívják, Etel. Egész nap a Neten csetel. Akadt egy kérője, de magát mér’ ölje: „Vegyen csak téged a Net el!” (Várady Szabolcs)