Könyvtáros találkozó, 51. alkalommal

Július 3-5 között immáron 51. alkalommal gyűlnek össze az ország könyvtárosai, ezúttal Székesfehérváron.

Kép forrása

A szakmai program ismételten kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a házigazdák bemutassák könyvtárukat, tevékenységüket, ötleteiket, értékeiket, továbbá, hogy a könyvtárosok mélyítsek a szakmai s nem utolsó sorban emberi kapcsolataikat, lehetőséget teremtve további együttműködésre. 
A vándorgyűlés idei jelmondata sokban meghatározza szakma előtt álló feladatokat: „Hiteles hely ‒ mindenhol, mindenkinek”. A gondolat kifejezi a tervezett rendezvény helyszínének sajátosságait, történelmi szerepét és a jelenben közvetített értékeit. Ebben az aspektusban Székesfehérvár Magyarország ikonikus települése, hiszen évszázadokon át itt koronázták meg a királyokat és csak az lehetett legitim uralkodó, akinek ebben a városban tették a fejére a Szent Koronát. A szervezők szerint a könyvtári tevékenység alapját is hasonló bizalom kell, hogy megteremtse. A vándorgyűlés során ennek a kérdéskörnek a különböző megközelítéseit szeretnénk megvitatni, tapasztalatait kicserélni valamennyi területen.
A Nyitó plenáris ülésen Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnök asszonyának megnyitója után Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár asszonya, majd Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvér Megyei Jogú Város polgármestere, végül Buriánné Tarró Edit, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntő beszéde nyitja a rendezvényt.
Ezek után Történészi hitelesség, hiteles történetírás - átugorhatjuk-e a saját árnyékunkat (és a másokét)? címmel tart Szakmai előadást dr. Hermann Róbert.
Végül a hagyományoknak megfelelően átadják a Fitz József díjat, A Magyar Könyvtárosok Egyesülete emlékérmét, Az év fiatal könyvtárosa-díjat, a Kovács Máté-díjat, a Füzéki emlékérmet, és a Kertész Gyula-díjat.  
Majd elkezdődik a konferencia rendes munkája, amely július 5-ig tart.