A nagy olvasóhamisítás

Ki gondolná, hogy olvasókat is lehet hamisítani? Pedig lehet, sőt, alkalmasint érdemes is. Legalább is erről tanúskodik az a történet, amiről az Atlas Obscura számolt be a minap: Az East Lake Megyei Könyvtár munkatársai olvasóhamisítással jártak túl a mindenre figyelő számítógépes rendszer eszén.

Kép forrása

A csalásra egy névtelen bejelentés nyomán derült fény. A megyei ügyész hivatala a könyvtárak teljes rendszerét átvizsgálva fedezte föl a különös olvasót, aki a számítógépes adatbázis szerint 2016-ban kétezerháromszázhatvanegy kötetet kölcsönzött ki kilenc hónap alatt, de a könyvek néhány órával később már vissza is kerültek a könyvtárba. 
Az olvasóhamisítók csak vonogatták a vállukat, mondván, hogy Chuck Finley – így nevezték el a fiktív kölcsönzőt a csalók – gyorsan olvas. Nagyon gyorsan. Ám hamarosan komoly vádak is felmerültek: az East Lake Megyei Könyvtár ugyanis egy kilenc városi könyvtárat magába foglaló számítógépes rendszer része, melynek tagjai a támogatásuk egy részét – évente egymillió dollárt – a kölcsönzések arányában kapják. Felmerült a gyanú, hogy a kitalált Chuck Finley a nagyon is valóságos dollárok megszerzéséért született. A vád azonban hamar elbukott, mert kiderült, az olvasóhamisító könyvtár egy fillért sem látott az egymilliós pluszpénzből. 
De hát akkor mi szükség volt a hamis olvasóra? 
Nos, a fiktív ügyfél egyfajta virtuális könyvmentő, ő óvja meg a kevéssé népszerű könyveket a selejtezéstől. A könyvtárosok bavallották, céljuk az volt, hogy átverjék a könyvtár számítógépes rendszerét. A kedvenc baseballjátékosukról elnevezett, hamis hamis jogosítványt és cím alapján létrehozott kitalált alak főleg olyan könyveket olvasott, melyeket kevesen kerestek, így a leselejtezés veszélye fenyegette őket. Arrafelé ugyanis az a szabály, hogy ha egy könyvet nem kölcsönöznek ki egy vagy két évig, akkor kikerül a rendszerből.  George Dore, a könyvtár egyik vezető munkatársa és az egyik könyvtári asszisztens, Scott Amey tehát kitaláltak egy képzeletbeli, de nagyon lelkes olvasót, aki csaknem négy százalékkal növelte az East Lake könyvtár kölcsönzéseit. 
A vizsgálat során az olvasóhamisítók azzal védekeztek, hogy tudták, ezek a művek hamarosan ismét népszerűek lesznek, akkor pedig a könyvtárnak sokkal többe kerül majd ismét beszerezni őket. Hozzá tette, szerinte más könyvtárak is élnek ezzel a módszerrel, mert a számítógépes rendszer ebben a tekintetben nem nyújt segítséget. 
A rendőrség most további fiktív olvasók után nyomoz a könyvtár rendszerében.