Vármegyék Székelyföldnek

Örömmel számolt be a minap az erdélyi Székelyhon.ro folyóirat arról, hogy értékes könyvsorozatot adományozott a magyar kormány a Háromszéki városi önkormányzatoknak, múzeumoknak, tanintézeteknek, könyvtáraknak, művelődési intézményeknek.

Kép forrása

A beszámolóból kiderül, hogy a Magyarország vármegyéi és városai című monográfiasorozat reprint kiadását adományozza a magyar kormány a határon túli magyar közintézményeknek, könyvtáraknak és múzeumoknak. A kereskedelmi forgalomban nem kapható, huszonhat kötetes sorozatot elsőként a háromszékiek vehették át a Kovászna Megye Tanácsának épületében Tóth Lászlótól, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetőjétől. 
A diplomata a rendezvényen elmondta, hogy a sorozat ismeretforrásként, kutatásra alkalmas, ám egyúttal identitáserősítésként is szolgál. Hozzátette, a monográfia unikum és hungarikum, a magyar történeti, képzőművészeti, földrajzi, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyok közművelődési és közgazdasági állapotának enciklopédiája, más ilyen terjedelmű munka Magyarországról nem született. A főkonzul szerint a monográfia arra is rávilágít, milyen sokszínű, erős volt Magyarország száz évvel ezelőtt, ösztönözhet bennünket, hogy hasonló értékeket teremthetünk magunk is. 
A sorozat első kötete eredetileg 1896-ban jelent meg, majd a következő években huszonnégy vármegyéről huszonhat kötet látott napvilágot. Az első világháború kitörése miatt a munka leállt, így Erdélyből három vármegye került be: Temes, Szatmár és Bihar szerepel a sorozatban, de például a Székelyföld leírása már nem jelenhetett meg. A közelmúltban a Méry Ratio Kiadó újította fel, s rendezte sajtó alá a klasszikus sorozatot.
Antal Árpád polgármester arról beszélt, hogy a magyar kormány nemzetpolitikája ezer szállal köti a határon túli magyarokat Magyarországhoz, a legfontosabbak az oktatáshoz kapcsolódó programok. „Bízom benne, hogy demográfiai programok is lesznek, melyek hozzájárulnak, hogy száz év múlva is lesz, aki ezeket a köteteket olvassa” – fogalmazott a polgármester. 
Hamarosan Hargita és Maros megyékben is átadják a csodálatos sorozatot.