A műfaj neve: disztópia

Dmitry Glukhovsky Orosz népellenes mesék című könyve provokatívnak és fantáziadúsnak is nevezhető novellafüzér. A kötet egy korábbi kiadás bónuszolt változata, melyben további „mesék” olvashatók. A téma pedig egyértelműen a korábbi sci-fi író Glukhovsky Oroszországról szóló disztópikussága. 

Kép forrása

Az Orosz népellenes meséknek persze van egy maróan erős, a jelenkorra vonatkozó kritikai felhangja is, ez ugye már a címből is kivehető. Valljuk be őszintén, hogy Oroszország, jó ha minimum misztikus a számunkra, közép-kelet európai emberek számára. Plusz ugye a történelmi súllyal bíró múlt és a történelmi súllyal bíró jelen. 
Glukhovsky szerintem fantáziadúsan szórakoztató történeteket fabrikált egy olyan hatalmas országról, ahol az első emberről vodkát neveztek el, s ahol a külső szemlélő számára nem látszik a logikus, szabályokra épülő rendszer, ami egyébként monumentalitásában is zakatolva működik. A szerző mindent belesűrít novelláiba, hol atomháború utáni poszt-apokaliptikus állapotokat ábrázol, hol oligarchák észvesztő karrierjét mutatja be, hol pedig idegen lények Földre érkezését, egészen pontosan orosz földre érkezését. 
A jelenkor irodalmi és médiafenegyerekének számító Dmitry Glukhovsky egy 1979-ben született, öt nyelven beszélő, orosz zseni, aki a korszak internetes, digitalizált mátrixvilágának új ikonja. Már első sikerei idején is milliók követték, könyvét, televíziós és rádiós műsorait, online megnyilvánulásait. Orosz népellenes mesék című kötete mindannak zanzája, amit eddig a tudományos-fantasztikum oltárán feláldozott, a Szürkület és a Metró regénysagák alkotója most sem okoz csalódást rajongóinak.