Írók és irodalmi ügynökök háza

Néhány napja jelentették be, hogy a Magyar Írószövetség Bajza utcai székháza a Petőfi Irodalmi Múzeum kezelésébe kerül, az épületet pedig felújítják és átalakítják. 

Kép forrása


A Magyar Írószövetség elnökével, Szentmártoni János a részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy a magyar állam tulajdonában álló műemléképületet 2015 óta az írószövetség ingyenesen használta, de 2019-től a Petőfi Irodalmi Múzeum kezelésébe kerül a palota. Ezzel végre rendeződik a székház sorsa. Megkezdődhet a régóta égetően esedékes felújítás és a számos kihasználatlan helyisége is benépesülhet, így nemcsak irodalmi emlékhelyként, hanem pezsgő irodaházként is működni fog. A rendkívül értékes könyvtárállomány pedig talán állami védettség alá kerül.
Az elnök azt is örömmel vette tudomásul, hogy az új gazdának köszönhetően az ingatlan tetemes rezsi- és közös költségét, karbantartási kiadásait immár nem a nonprofit egyesületként működő Magyar Írószövetség fogja állni a maga évi harmincmillió forintos működési támogatásából. 
Szentmártoni úgy fogalmazott a költséges ingatlanfenntartással kapcsolatban, hogy „egy állami intézmény sokkal jobb gazda, mint egy civil egyesület.”
A felújításokkal kapcsolatban elmondta, hogy idén csupán a legsürgetőbb felújítási munkálatok, például az elektromos vezetékrendszer cseréje lesz elvégezve, de 2020-tól várható egy átfogóbb, hosszabb ideig tartó renoválás. 
A felújítást követően az Írószövetség mellé különféle irodalmi intézmények költöznek majd a házba. Itt lesznek az irodái a nemsokára felálló Petőfi Irodalmi Ügynökségnek, amelynek lesz kárpát-medencei, nemzetközi és kiadói részlege is, illetve más irodalmi intézményeknek és szerkesztőségeknek is lehet helye az épületben. 
Szentmártoni János hangsúlyozta: mind a PIM, mind a Magyar Írószövetség vezetősége azt szeretné, hogy ez a történelmi épület továbbra is a magyar írók háza legyen.