Amerika kapitány és a magyar szuperhősök

Országszerte több mint száz helyszínen vetítettek magyar filmeket a magyar film napján, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére idén másodszor ünnepeltek meg az első magyar film bemutatójának évfordulóján.

Kép forrása

A tavalyi első kezdeményezés óta nagyon sokan csatlakoztak a magyar film napjához, így a nagyvárosok mellett számos kistelepülésen is vetítettek az alkalomból magyar filmet. Az ünnephez az összes hazai filmforgalmazó is csatlakozott, és kedden kedvezményesen adták a magyar filmeket. 
A digitalizáció korában egyre bonyolultabb elérni a nézőket: persze a mozit sokszor siratták már, például a televízió, majd a videólejátszók megjelenésének időszakában. Most az internetes filmletöltések korában kell megtalálni a nézők elérésének új útjait.
Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy óriási a szakadék a látványos közönségfilmek és a „nehezebb” témájú filmek nézettsége között, de egy okos támogatási rendszerrel akár háromszoros nézőszámot is el lehetne érni.
2018-ban háromszázhatvanegy filmet mutattak be a hazai mozik, ebből harminc volt magyar alkotás, ezért túlzás ekkora növekedést várni a magyar filmek nézettségében. Azon azonban el lehetne gondolkodni, hogy a magyar történelem szuperhősei is érnek annyit, mint Amerika kapitány és a többiek. Egyre jobbak a magyar filmek, látszik az az Andy Vajna által elkezdett munka, hogy a filmalap egyre nagyobb figyelmet fordít a forgatókönyvekre. Idén ebben továbblépés is várható, mert a filmalap szeptembertől egyéves forgatókönyvíró-képzést indít. Az elmúlt években fontos nemzetközi fesztiváldíjakat nyertek el a magyar filmek, de jó úton járnak a nézők visszahódításában is.