Délután megnyitó

MEGJELENT: 2019. április 25., csütörtök | SZERZŐ: Rácz

Ma, azaz április 25.-én, csütörtökön délután három órakor kezdődik a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A nagyszabású könyves rendezvény ünnepélyes megnyitójára Millenáris B épületének galériáján kerül sor, ahol Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész szavaival kezdődik a könyves seregszemle. 

Kép forrása

Romsics szerepeltetése bizonyos értelemben újdonság, hiszen a hazai könyves rendezvényeket általában szépírók nyitják meg, míg a most felkért történész inkább szakmai-tudományos köteteivel vált ismertté. Abban az értelemben azonban rossz hagyomány folytatása várható, amennyiben a megnyitót tartó szerző a közelmúltban politikai-közéleti csetepatéba keveredett (Erdély elvesztése című könyve kapcsán) s bizony komolyan összerúgta a port néhány jobboldali történésszel, publicistával. Hogy mindezek tükrében miféle megnyitóbeszédet tart, hamarosan kiderül. 
Romsics megnyitóját Frank Rossavik, norvég író, újságíró, a Fritt Ord Alapítvány kuratóriumi tagjának köszöntője követi.

A Huld együttes szünetkitöltő fellépése után, tizenhat órától pódiumbeszélgetéen ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Könyvfesztivál díszvendégével Karl Ove Knausgård-dal, akinek beszélgetőtársa Bősze Ádám lesz. Az egy órásra tervezett interjú után, délután öt órakor Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke átadják a vendégnek a Budapest Nagydíjat.

A megnyitóprogram zárásaként laudációt mond Karl Ove Knausgårdnak Tóth Krisztina költő, író, műfordító.
Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét