Kalevala emlékmű Budán

MEGJELENT: 2019. április 1., hétfő | SZERZŐ: Rácz

A finn nemzeti eposznak, a Kalevalának és a magyar vonatkozásainak emléket állító alkotás létrehozására írt ki pályázatot a Budavári Önkormányzat. A felhívásra tizenöt magas színvonalú pályamű érkezett, s a minap döntés is született a Vejnemöjnen ügyben.

Kép forrása

A pályaműveket a Tabáni Kuckóban március elején nyílt kiállításon tekinthette meg a közönség és itt adhatta le szavazatát. A szakmai zsűri döntése és a közönség szavazatai alapján Kéry Bálint Bence és Csobán András Karélia (I.) című pályaműve nyerte a Kalevala köztéri szoborpályázatot. A szobrot az új Kalevala Parkban állítják majd fel, természetesen az I. kerületben.
A győztes szoborkompozíció két fő részből áll: egy nagyméretű vörös grántisziklából és egy öntöttvas plasztikából, amelyen a híres Kalevala-illusztrációk alkotója, Akseli Gallen-Kallela festményrészletei jelennek meg.
A kétezer eurós (Bő hatszázezer forint) díjat elnyerő Karélia (I.) című pályamű a megvalósíthatóság, az elhelyezés, valamint a költségek szempontjából is megfelelt a Budavári Önkormányzat elképzelésének – hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a pályázat pénteki eredményhirdetésén. 
A közönség szavazati alapján a legnépszerűbb mű Detkovics Anikó Kezdet című alkotása lett, amely ezer eurós díjban részesült, a szakmai zsűri ötszáz eurós különdíját kapta Bakos Ildikó Teremtés jeligére érkezett pályázata – mondta el a polgármester.
Nagy Gábor Tamás beszélt arról is, hogy a Kalevala publikálásnak nagy kulturális hatása volt, Magyarország öt teljes Kalevala-fordítással büszkélkedhet, a finn ősi eposz a magyar művészetben és néplélekben is komoly visszhangra lelt.
Az elbírálás során módosították a szobor eredetileg tervezett helyszínét, így az új döntés szerint a Tabánban, az Attila út és a Krisztina út közti területen helyezik majd el, az új Kalevala Parkban.  
A szobrot várhatóan legkésőbb jövő év február 28-ig, a Kalevala Napjáig felállítják.
Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét