Örkény a színpadon

MEGJELENT: 2019. április 2., kedd | SZERZŐ: Gergely András

Nagykanizsán mutatták be Mácsai Pál és Lukács Miklós közös estjét, Az élet értelme – Egypercesek száz percben című előadást. A különleges produkció Örkény halálának negyvenedik évfordulója alkalmából készítették el.

Kép forrása

– Elkezdtük összeállítani a műsort, aminek ma, ez az előadás a premierje – nyilatkozta a Nagykanizsa Online-nak Mácsai Pált, hozzá téve, hogy az előadást mindeddig nem hallotta senki. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, azt is elmondta, hogy az előadásból turné lesz, szeretné bejárni vele az országot. 
Tegyük hozzá, Mácsai Pál rendkívüli sikerrel tartja színpadon az Azt meséld el, Pista! című darabot, amelyet Örkény István saját szavaiból állított össze Bereményi Géza és a rendező, előadó Mácsai. Érthető tehát, ha a hosszú évek alatt, amióta az Örkény színház játssza az egyszemélyes darabot, Mácsai bensőséges kapcsolatot alakított ki az íróval, akinek tíz esztendeje bújik bőrébe. Volt tehát miből építkeznie, amikor az egypercesekkel kezdett dolgozni. 
Az abszurd, sokszor humoros novellákat Lukács Miklós kísérte cimbalommal. A két művész a Nem tudhatom – Radnóti és korunk című zenés irodalmi előadásban is együtt dolgozik, de az Örkény-est ötlete úgy fél évvel ezelőtt merült föl először. A cimbalomművész a közös alkotás építő jellegéről, az egymást inspiráló munkáról azt mondta, „igazi kettős játék”
Örkény István Egyperces novellák című kötete 1968-ban jelent meg, mondanivalói sokszor ma is aktuálisak.
Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét