Emma és Carl drámai szerelme

Híres embereknek híres életepizódjai vannak. Számos ilyen akadt Carl Gustav Jung, svájci pszichiáter, pszichológus, Sigmund Freud nagy barátja és kollégája életében. Catrine Clay Útvesztők című könyvében arra vállalkozott, hogy megmutassa Jung szerelme és felesége, Emma Rauschenbach szemszögéből a vészterhes kapcsolatot. 

Kép forrása

Emma Jung 1911-ben Sigmund Freudnak írt levele: „Általában elégedett vagyok a sorsommal, és nagyon is jól látom, milyen szerencsés vagyok, de időről időre kínzó konfliktust okoz, hogyan álljak ki magamért Carllal szemben. Rá kell jönnöm, hogy nincsenek barátaim; valójában mindenki csak Carlra kíváncsi. Természetesen az összes nő szerelmes belé, a férfiak pedig azonnal beskatulyáznak, mint feleséget. Carl azt mondja, nem csak vele és a gyerekekkel kellene foglalkoznom, de mi a csudát kellene tennem?”  Ez a részlet valójában jó jelzi, jelképezi Emma Rauschenbach és Carl Gustav Jung szerelmének, házasságának drámáját. A történetet, most magyarra fordítva Catrine Clay tollából ered. Az Útvesztők című mű is erre a nehéz kapcsolatra utal, de a szerző ezt meg is erősíti, ahogy sorra veszi a század eleji normákban fogant, klasszikus nagypolgári körökben kötött házasságnak a zátonyait. 
Természetesen a história nemcsak az akkor start up-olt pszichoanalízis, illetve pszichológiatudomány szárbaszökkenése miatt érdekes, hanem azért is, mert Emma és Carl történetén keresztül megismerhetjük a korszakot, a 19. század legvégének és a 20. század elejének európai színtereit, nagyvárosait, különös tekintettel Zürichre és Bécsre, vagyis az civódó, évődő szerelmes és házaspár életepizódjait. Az egyszerre orvostörténeti, tudománytörténeti, életrajzi írás egy klasszikus és romantikus szerelmi dráma is, melyben a karrierjével világhírnévre szert tett sármőr pszichológus és az árnyékába kényszerített feleség őrlődésének kálváriáját járhatjuk végig. 
Catrine Clay rutinos dokumentumregény-szerző, hiszen ezt a műfajt a BBC-nél töltött két évtized alatt már nagyon magas színvonalra fejlesztette. Ennek elismeréseként több munkájáért –  dokumentumfilmjeire és korábbi két könyvére is – a szakmában ismeretes legmagasabb díjat kapott. Nekünk most az a feladatunk, hogy megnézzük: Emma és Carl szerelmi drámáját tudta-e a tőle megszokott színvonalon hozni. De én segítek: tudta.