Az egyik Kovacsnak meg kell halnia

Megjelent a harmadik és egyben utolsó kötete Richard Morgan a Valós halál trilógiájának. Az angol sci-fi-író pedig ezúttal is Takeshi Kovacsot küldi bevetésre, de mint kiderül, saját maga ellen.

Kép forrása

Akár elkezdődhet az emberiség új korszaka, de végleg ki is törölhet bennünket valami az univerzumból – hogy melyik is lesz, az kiderül Richard Morgan a Valós halál trilógiájának második részéből, a Törött angyalokból, ami megújulva került tavaly a könyvesboltokba – ajánlottuk akkor a kötetet.
Most pedig már meg is érkezik a cyberpunkos, kissé noir hangulatú sci-fi-akció-krimi harmadik része. A Dühöngő fúriák (Woken Furies) című kötetben is természetes a szépen csengő nevű Takeshi Kovacs a főhős, aki ezúttal hazatér. Az elit harci egység volt katonájának nevét Morgan egyébként egy párizsi levelezőtársától vette, akinek apja 1956-ban emigrált.
A történet szerint Kovacs újra Harlan Világán jár. Az óceánbolygónak mindössze öt százaléka szárazföld, amit veszélyes és megjósolhatatlan mozgású tengerek vesznek körül. Ha pedig az ember egy helikopternél bonyolultabb járművön próbál az időjárás viszontagságai fölé kerülni, az idegenek itt hagyott orbitáljai perzselnék le az égről.
A halál tehát a tengereken és az égen is leselkedik az itt élőkre. Odalent, a Kossuth (Sic!) trópusi tengerpartjaitól és mocsaraitól Új Hokkaidó jeges és gyilkos gépekkel fertőzött pusztaságáig, a quellista forradalom nehezen kicsikart eredményeit lassan kezdik újra felszámolni. Az Első Családok, a Cégek és a jakuzák mindenre rátették már a kezüket – részletezte a kiadó.
Kovacs kissé megakad elveszített szerelme miatt indított bosszúhadjáratában, amikor Harlan Világának és saját magának az erőszakos múltjából feltűnnek a szellemei. Mindezt tetőzik a politikai intrikák és technológiai rejtélyek. 
Quellcrist Falconer állítólag visszatért a halálból, és az Első Családok egy fiatal, kegyetlen Küldöttet mozgósítanak a levadászására. A Küldöttet Kovacsnak hívják, aki kétszáz évig várt eltárolva. Visszanyert létezését pedig nem hajlandó megosztani saját, idősebb, bűnözővé vált, kiégett önmagával.
Gengszterek, fejvadászok, vallási fanatikusok és nagy reményeket tápláló forradalmárok – mindannyian akcióra vágynak, Kovacsnak pedig csak lassan áll össze a kép. Az egyre gyorsabban elszabaduló káosz közepén csak egyvalami biztos: az egyik Takeshi Kovacs nevű embernek meg kell halnia…