Egy valódi hercegkisasszony

Mária Antóniának levágták a fejét. Harmincnyolc éves volt akkor. Mai fogalmaink szerint fiatal asszony. Életének és halálának története pátosszal és tragikummal telve is elmesélhető. S manapság Franciaországban is sokan vannak, akik az aljas demagógia ártatlan áldozatát látják személyében. 
Most kislányoknak készült mesekönyv-sorozat dolgozza föl a legendás királyné életét.  

Kép forrása

Mária Terézia tizenötödik gyermeke, Mária Antónia gyermekkorát a Holfburgban, illetve a császári nyaralóban, Schönbrunnban töltötte. Igazi nevelésben alig részesült, szórakozni vágyó, a babákat és a cicomát rendkívül kedvelő kislányként írnak róla. Tanulmányi eredményei is igen gyatrák voltak, bár zenélni szeretett. Gyermekkora nem tartott sokáig. A kamaszlányt tizennégy évesen hozzáadták Bourbon Lajoshoz, Franciaország dauphinjéhez. Négy évvel később, férje trónra lépésével Franciaország és Navarra királynéja lett.
A most megjelent francia könyvecske a királylány gyermekkorát idézi föl. A Marie Antoinette és nővérei című gyermekkönyvet nyolc-kilenc éveseknek ajánlja a kiadó. Egy igazi hercegnőről szól, aki nehezen tanulja meg, hogyan kell illendően viselkedni, hogyan kell kordában tartania kalandos, szabadságszerető jellemét. Kíváncsisága túlságosan gyakran eluralkodik rajta, és amikor felfedezi idősebb nővéreinek titkait igazi bonyodalom támad… 
A szerző, Anne-Marie Desplat-Duc úgy fogalmazott a könyvről, hogy a mese nem a mi szerencsétlen királynőnk drámájáról szól, éppen ellenkezőleg: „szerettem volna elmondani Ausztriában töltött boldog gyermekkorát, sok testvérének kalandos életét, és megosztani veletek az összes álmát…”