Zarándokút

MEGJELENT: 2019. január 3., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

Megjelent a Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja című könyv a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös augusztusi csíksomlyói produkciójáról. A kötet bemutatóján a pünkösdi zarándoklat helyszínén tartott nagyszabású előadásról Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője beszélt.

Kép forrása

A Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta: tudták, hogy életük fontos pillanatát élhetik majd át, egy megismételhetetlen eseményt. „Amit kaptam, az elkísér életem végéig” – fogalmazott. „A legdöbbenetesebbek a csendek voltak. Amikor egyszer csak elhallgatott minden. Ott ült a több tízezres tömeg, és egy pisszenést nem lehetett hallani” – idézte fel.
Az augusztus 18-ai Csíksomlyói passió című előadásról szóló kötet az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte: a kötet ugyanúgy, mint az alapját adó produkció létrehozása az MMA számos tagjához kötődik.
A könyvben az alkotókkal – köztük Székely László díszlettervezővel – készült interjúk mellett helyet kapott Medgyesy S. Norbert tanulmánya, Szász Zsoltnak, az előadás dramaturgjának írása és Böjte Csaba köszöntője is. A fotókat Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt készítette.
A kötetben az erdélyi előadásból vett szemelvények, a Berecz András által összeállított archaikus mesék és énekek mellett olvasható tanulmány a ferences iskoladrámákról, megszólalnak az előadás főbb alkotói, a rendező, a koreográfus, színészek, a fellépő kórusok tagjai és táncosok is. Az interjúkat Lukácsy György és Kornya István készítette.
A Csíksomlyói passiót tavaly tavasszal mutatták be a Nemzeti Színházban, az erdélyi előadás – amelyet huszonötezer néző látott a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben augusztusban – ennek a produkciónak rövidebb, de több szereplővel megvalósított változata volt. Az előadásban százötven táncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és erdélyi tánccsoportok vettek részt. Az ötven tagú gyermekkórus énekesei Marosszékről és Böjte Csaba gyermekotthonából érkeztek. Hat zenész adta az élő kíséretet, fellépett a Nemzeti Színház társulatának tizenhat színésze és Molnár Levente operaénekes is. A produkció táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője volt.
Az előadást 2019. augusztus 19-én Esztergomban, a bazilika előtt is előadják majd. Szintén az ott élőket bevonva, a környék néptáncegyütteseivel, kórusaival együtt szeretnék bemutatni a produkciót.

Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét