Mozikban támadnak a Ragadozó városok

Már látható a mozikban Philip Reeve Ragadozó városok című regénysorozatának filmes verziója. A posztapokaliptikus ifjúsági regény a Gyűrűk ura alkotójának látványvilágával igyekszik megragadni a nézőket.

Kép forrása

Az ötvenhárom éves Philip Reeve elsősorban ifjúsági és gyerekkönyveket írt, a brit szerző kézjegye pedig, hogy nagyon alapos részletességgel kidolgozza sci-fi történeteinek univerzumait. Legismertebb munkája 2001-ben jelent meg és azóta hét kötetet is megérő sorozattá vált. A posztapokaliptikus sci-fi a Ragadozó városok (Mortal Engines) címet kapta.
A történet alapja, hogy egy pusztító háború után a Föld lakói a civilizációval együtt lényegében megsemmisültek. A túlélők többsége kisebb-nagyobb guruló városokban él és küzd az megmaradásért, a gurulást ellenzők pedig vidéki, földön álló házaikban laknak.
A sztori központjában London, a legnagyobb guruló város áll, amely újra mozgásba lendül. A nagyobb városok ugyanis igyekeznek a kisebbeket „felfalni”. London ráadásul éppen egy nagyobb falatra pályázik, minden energiájával egy távoli cél elérésére törekszik. Közben pedig egyre több szóbeszéd terjed egy úgynevezett Meduzáról. Két főhősünk, Tom és Hester ide akar visszajutni. Tom célja, hogy újra otthon lehessen, míg Hester bosszút akar állni. Céljuk teljesen különböző, ám mégis együtt kell működniük ahhoz, hogy túléljék az életveszélyes helyzeteket. Közben ráadásul nem is gondolják, hogy egy küldetés miatt visszakerülnek a ragadozó nagyváros fedélzetére…
A rangos irodalmi díjakkal elismert történet alapján pedig Peter Jackson, a Gyűrűk ura mozi atyja készített filmes feldolgozást, mely már látható a magyar mozikban is.