Hitet vagy életet

Tavaly mutatták be Magyarországon Endo Suszaku Némaság című könyvének filmváltozatát, melyet nem is akárki, Martin Scorsese rendezett. A japán keresztények életét bemutató regény az 17. század elején években indul, amikor már (még) üldözték, kínozták és megölték a Krisztus-követőket. A történet főhőse Rodrigues portugál misszionárius, aki szerzetes társával együtt arra a kérdésre keresi a választ: miként törték meg a japán keresztények hitét, illetve megtörték-e egyáltalán?

Kép forrása

1997-ben jártam Japánban, s volt szerencsém fél évet eltölteni ebben a csodálatos, egyszerre feudális hagyományokat követő és a legfejlettebb technológiákból építkező országban. Sok mindenre irigykedve néztünk, mi sápadt bőrű, európaiak ott, legfőképp persze az említett technikai fejlettségre, de ugyanígy a természet, a környezet megdöbbentő és addig ismeretlen tiszteletére vagy az egészséges és katonás, fegyelmezett munkaközpontú életmódra. 
A sok csodálnivaló mellett megpróbáltuk néhányan a japán hitélet egy-egy momentumát is megpillantani, megérteni, de ez nem igazán ment. Ennek oka leginkább a nyelvi akadály volt, az angol ez esetben rendkívül szikárnak, sivárnak tűnt. Endo Suszaku Némaság című regénye egy remek kiegészítése, kipótlása az ilyen irányú érdeklődésnek, hiszen Endo nemcsak a kereszténységről, de arról a hitvilágról, hitéleti rendszerről is tudósító könyvében, melybe a kereszténység beékelődött. 
A Japánban ez idő tájt hozott rendelet, a szakoku szerint a szigetországot csak halálbüntetés terhe mellett lehetett elhagyni vagy oda bejutni. Ez a két évszázadig tartó állapot is mutatja, hogy milyen erős ellenállás fogadta a „nyugati vallást”, a kereszténységet Japánban. A szakoku rendelet szerint a keresztényeket kivégezték. Endo regénye egy nyomozás, egy hitéleti, vallási elemzés is, mely elvegyül egy fantasztikusan gazdag ország történelmi és néphagyományaival, vallási tradícióival. Rodrigues atya és társainak feladata, hogy kiderítsék: valóban igaz-e a hír, hogy Cristóvao Ferreira atyát, a jezsuita rend fejét sikerült-e megtörni a keresztényellenes Tokugava-sógunátusnak, sőt, megtagadtatni vele Krisztus-hitét.