Kaszák vagy libák

Rendkívüli kéziratra lehet licitálni pénteken négy órától az Andrássy Egyetem tükörtermében. Az aukción Radnóti Miklós Járkálj csak, halálraítélt! című költeményének kéziratát vásárolhatja meg az, aki a legmagasabb árat kínálja a ritkaságért. A dolog értékét egy átsatírozott sor adja. 

Kép forrása

Az Index beszámolója szerint a most kalapács alá kerülő Radnóti-kézirat azért különleges, mert a költő minden piszkozatot megsemmisített, így az irodalomtudománynak szinte egyáltalán nincs támpontja azzal kapcsolatban, hogyan születhettek meg a költő versei. 
Azonban a most árverésre bocsátott tisztázott példányon van egy kisatírozott sor, amely mostanáig rejtve maradt.
Bálinger Béla, a Központi Antikvárium vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, a kézirat harmincéves működésének csúcspontja. Miután az antikvárium egy gyűjtőtől átvette a kéziratot és felfigyelt a satírozott sorra, megkezdték a rejtély kibogozását. 
Lám Andrea, a Központi Antikvárium munkatársa aprólékos munkával fejtette meg, mi áll a satírozás alatt. Miután nagy felbontásban beszkennelte a sort, az első három szó nyilvánvalóvá lett, Lám azonban az utolsó szóval megszenvedett, pedig itt már a rím is adhatott támpontot.
Nos, a versrészlet Radnóti javítása után, azaz közismert változatában így szól:
    Zsugorodj őszi levél hát!
    zsugorodj, rettentő világ!
    az égről hideg sziszeg le
    és rozsdás, merev füvekre
    ejtik árnyuk a vadlibák.

Az utolsó sor azonban eredetileg így hangzott:
    és rozsdás, merev füvekre
    villannak holnap a kaszák.

Érdemes megjegyezni, hogy a kézirat tíz évvel ezelőtt már volt aukción, akkor azonban a kisatírozott sor jelentősége elsikkadt, senki nem foglalkozott vele. Bálinger Béla ennek kapcsán megjegyezte: hasonló javítások később is előkerülhetnek a Radnóti-hagyatékból. „Nem is tudom, miért nem gondolt még erre senki.”