Új vezető a PIM élén

Az Emberi Erőforrások Minisztere Demeter Szilárd írót bízta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatói tisztségének ellátásával. A posztra nyilvános pályázatot hirdetaz EMMI, amelynek elbírálása után kerül sor a vezetői tisztség végleges betöltésére.

Kép forrása

A most, ideiglenes jelleggel kinevezett Demeter Szilárd író, szerkesztő 1976-ban született Székelyudvarhelyen. 1995-ben végzett a Benedek Elek Tanítóképzőben, 1999-ben Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen filozófusi diplomát szerzett.
Három évig a Korunk kulturális folyóirat filozófiai szerkesztője volt, emellett a Partiumi Keresztény Egyetem oktatójaként létrehozta és évekig vezette az egyetemi kiadót, valamint felelős szerkesztője volt az egyetemi tudományos folyóiratnak.
A Kellék szakfilozófiai folyóirat szerkesztőjeként is dolgozott (jelenleg szerkesztőbizottsági tagja).
Demeter 2008-2014 között Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő mellett dolgozott, előbb mint sajtófőnök, később irodavezető. 2014-től a Századvég Alapítvány kutató-elemzője.
2017 novemberétől 2018 júliusáig alapító főszerkesztője a magyarországi regionális napilapok mellékleteként megjelenő Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális mellékletnek, júliustól lapigazgatóként azon dolgozik, hogy a mellékletet Kárpát-medencei méretűvé szervezze.
Prózaíróként az ezredfordulón debütált, a legelső írásával megnyerte a Tiszatáj novellapályázatát. Hat kötete jelent meg, legújabb regénye a Kéket kékért című (2017), amelynek 2018-ban megjelent a román nyelvű kiadása is.