48-ról Varsóban

Az 1848-49-es magyar szabadságharcról szerveztek konferenciát a Varsói Egyetem magyar tanszékén, a rendezvényen lengyel és magyar tudósok tartottak előadásokat a történelmi és kultúrtörténeti vonatkozásokról.

Kép forrása

A Magyar-lengyel út az 1848/1849-es szabadságharchoz – haza, nyelv, nemzeti identitás című konferencia nyitóelőadásában Kovács István történész, diplomata a magyar szabadságharcban rész vevő lengyel légiókról értekezett, Ring Éva történész pedig a nők 1848-as politikai szerepvállalásáról adott elő.
A rendezvényen több mint húsz, lengyelországi és magyarországi egyetemről, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett tudós tartott előadást, többek közt historiográfiai, művészet- és  irodalomtörténeti, valamint nyelvészeti  szempontból is megvilágítva a szabadságharc témakörét.
Az értekezletet a lengyel és a magyar külügyi tárca közös, Magyar-Lengyel Nemkormányzati Együttműködési Program 2018 nevű projektje keretében rendezték meg a varsói magyar tanszék és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Lengyel Filológiai Tanszéke társszervezésében.