Denaturált Afrika

Sok szó esik mostanában a nemzeti filmek hiányáról, és ha ezek alatt nemcsak a hősi középkor nagy produkcióit értjük, hanem a modern idők jeleseinek történeteit is, akkor akár elégedettek is lehetünk. Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül ugyanis Széchenyi Zsigmond Afrika-utazó és vadászíró életéről, aki az idén lenne százhúsz éves. 

Kép forrása

A film rendezője Lerner János, aki maga is Afrika-szakértő és természetvédő, s a film ennek megfelelően új szemszögből mutatja meg a gróf munkásságát. Meglepően modern megközelítése szerint a film központi ügye nem a vadászat, hanem Afrika múltja és jelene közti drámai felszültség, a romló természeti környezet, a pusztuló flóra és fauna, a széthulló társadalmak problémái. 

A készülő film nem valami erőltetett téma-aktualizálás. A mozi a gróf utolsó Afrika-szafarijára koncentrál, amelynek során Széchenyi szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszegetett, ahogyan az író a huszonöt évvel azelőtti állapotokat látta.

Az utazás egyébként állami megbízásból egy állatgyűjtő expedíció volt, amely a Nemzeti Múzeum 1956-os forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítás anyagának pótlására szolgált. A kalandokról könyv is született Denaturált Afrika címmel. 
Az expedícióra annak idején elkísérte felesége, Hertelendy Margit is. A kilencvenhárom éves asszony a film készítésében is fontos szerepet játszik. 
Az alkotók 2018 augusztusában végigjárták a Széchenyi gróf utolsó szafariútvonalát, hogy hiteles és izgalmas film születhessen, amely természetfilmbe ágyazva, eredeti dokumentumokkal mutatja be a gróf életét.
A premier 2019 második felére várható.