Női börtön megvolt?

Régi kocsmai poén, hogy ha már börtönbe kéne menni, akkor én biztos a női börtönt választanám. Nos, uraim és persze hölgyeim, itt a lehetőség, Rachel Kushner A Mars klub című Man Booker-díjra jelölt regénye pont erről szól. Kegyetlenkedésben, kőkemény bunyókban, megaláztatásokban, fifikás börtönlakókban és szadista őrökben nincs hiány. 

Kép forrása

Személy szerint nem értem, de manapság nagyon népszerűek a börtön tematikájú regények, illetve filmek. Persze nem amolyan ódivatú börtönromantikáról van szó, mint például Gróf Monte Cristo históriájában, hanem inkább a szocreál stílus megy, melyet hmm, hát talán egyik elsőként Henri Charriére Pillangó című, 1969-es életrajzi történetében olvastunk. Nos, azóta még inkább rákapott a közönség a börtön témára, így Rachel Kushner nem hibázott, amikor új regényének, A Mars klub című könyvnek ezt a keretet választotta. 
A kötet egy női börtön zord falai közé vezeti el az olvasót, mégpedig Romy Hall, a kétszeres életefogytiglanra ítélt fiatal édesanya szemén keresztül bemutatva. A kaliforniai Central Valleyben található Stanville börtön pedig nem éppen jótékonysági klub, de Hallt kemény fából faragták és az esze is a helyén van. Hamar felismeri, hogy ebben a zárt rendszerben a kegyetlenség, az erőszak az alaptörvény, és ennek megfelelően kell a mindennapokat túlélni ahhoz, hogy az ember ne őrüljön meg, vagy ne falcoljon. 
Persze A Mars klub semmiképpen sem egy eredeti történet, hiszen a börtönös regények, filmek tulajdonképpen mindig ezekre a sémákra épülnek: ambiciózus, vasakaratú, harcias, ügyes, okos, kemény a főhős, aki lépésről-lépésre megtanulja a börtönélet belső, sajátságos törvényszerűségeit, törvényeit és a túlélés minden lelki és fizikai fortélyait. Rachel Kushner Man Booker-díjra jelölt regénye nem is abban eredeti, hogy miről, hanem hogy hogyan szól a börtönök adta pokoli világról. Ezúttal a női börtön titokzatos és sajátságos világát ismerhetjük meg, a maga naturalitásában. És talán meglepő, de bőséges humorral.