Pénteken adják át a jutalmakat

Az 1984-ben alapított Szép Ernő-díjat szeptember 21-én, a magyar dráma napján fogják átadni a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A szakmai kuratórium döntése alapján az idén Tasnádi István, Hajdu Szabolcs és Závada Péter veheti át a rangos elismerést. 

Kép forrása

A Szép Ernő-díjat, illetve hivatalos nevén Szép Ernő-jutalmat 1984-ben alapította Pogányné Szép Berta, Szép Ernő, Baumgarten-díjas költőnk húga, s elsősorban jelentős drámaírók elismerését volt hivatott biztosítani. Szép Berta végrendeletében jelentős összeget hagyott a művelődési tárcára azzal a megkötéssel, hogy a pénzből Szép Ernőre is emlékezve jutalmazzák a legjelesebb magyar drámaírókat. A Jutalmat 1992-ig a „legjobb drámaíró” vehette át, 1992-től viszont a díjazottak körét két-három főre bővítették, s az elismerést ezek után olyan neves irodalmi alakok vehették át az évek során, mint Darvasi László, Spiró György, Háy János, Térey János, vagy a tavaly előtt posztumusz kitüntetett Esterházy Péter.
Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díjjal járó anyagi fedezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A Szép Ernő kuratórium munkáját a PIM- Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segíti, de a munkában részt vesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma művészeti főosztálya, a Magyar Írószövetség, a Magyar Írók Egyesülete, a Szépírók Társasága, a Magyar Színházi Társaság, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe képviselői is.
A Szép Ernő Kuratórium döntése alapján 2018-ban: Szép Ernő-életműdíjban részesül Tasnádi István, drámaírói életművéért és színházi munkájáért. Szép Ernő-díjban részesül Hajdu Szabolcs, drámaírói munkáiért és a Látókép Ensemble előadásainak létrehozásáért. Szép Ernő-különdíjban részesül Závada Péter, első drámájáért (Je suis Amphitryon), valamint eredeti nyelvi világú átirataiért.
A díj átadására 2018. szeptember 21-én, a magyar dráma napján – Az ember tragédiája ősbemutatójára emlékezve – kerül sor 16 órától a Bajor Gizi Színészmúzeumban.